Potrivit președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în dosarul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu sunt încălcări. Acesta este tras la răspundere „pe merit”, pentru că a deschis, în 2016, „la comanda fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc”, un dosar pe Partidul Socialiștilor. Declarațiile au fost făcute prin intermediul platformei „Președintele răspunde”.
Întrebat de către un internaut ce părere are despre cazurile cu reținerile recente pentru abuzurile din sistemul judiciar, Dodon a declarat că „PSRM niciodată nu a încălcat legea”, iar emiterea mandatului de arest a lui Viorel Morari este o penalitate legală pentru dosarul pe care acesta l-ar fi inițiat la comandă, în 2016.
„Morari, el a deschis dosarul. Nu ne deranjează nimic acum, nu am încălcat legea. Instituțiile statului confirmă. Lucrurile vor ieși la suprafață. Toți trebuie să fim egali în fața legii”, a mai spus Igor Dodon.
Mai devreme, Morari și-a comentat reținerea susținând că acțiunea ar fi fost comandată de președintele Igor Dodon și de conducerea Procuraturii Generale.
În acest context, mai devreme, președintele CRJM, Vladislav Gribincea, a spus că din informațiile și declarațiile făcute publice până în prezent pe marginea dosarului în care e vizat Morari, acțiunile acestuia nu pot fi declarate penale. Potrivit acestuia, pocurorii șefi ai Procuraturii Anticorupție (PA) au statut independent față de Procuratura Generală (PG), iar rechemarea la PG a lui Viorel Morari, în acest context, a fost acțiune ilegală.
Amintim că Viorel Morari, în 10 ianuarie 2020, a fost recunoscut în calitate de bănuit, a fost audiat şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.
Ieri, Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul de suspendarea din funcție a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care este vizat.
Mai exact, Morari este suspectat că, în martie 2017, a înregistrat, contrar cerințelor legale, o plângere depusă de fostul președinte PDM, Vlad Plahotniuc. Ulterior, ar fi falsificat mai multe acte procesuale pe parcursul urmării penale, cu scopul de a-și proteja interesele sale, dar și pe cele ale lui Plahotniuc și ale oamenilor din anturajul lui, pentru ca aceștia să nu fie bănuiți în cauza penală privind furtul miliardului.
Vezi și aceste știri

La 24 februarie, UE urmează să anunțe al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță von der Leyen

Autorii din R. Moldova își vor putea traduce lucrările literare și științifice în străinătate cu suportul statului
