Raportorii au constatat că Avia Invest a efectuat achiziții neargumentate, printre care un automobil de lux în valoare de 9,2 milioane de lei, neutilizat la moment.
Preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu, a cerut explicații despre achiziție. În replică, administratorul Avia Invest, Boris Salov, a declarat că această achiziţie de lux nu a fost inclusă în investiţiile în Aeroportul Chişinu şi are alt scop, însă nu a precizat care.
Din prezentarea datelor auditului se poate vedea că Avia Invest a avut cheltuieli ineficiente în valoare de aproape 236 de milioane de lei. Printre ele s-au numărat și sponsorizări pentru FC Milsami sau servicii de consultanță.

„Patrimoniul public primit în concesiune și mijloacele financiare obținute din gestiunea acestuia în sumă de1,58 miliarde de lei au fost folosite de către partenerul privat pentru finanțarea unor activități incerte a unor persoane afiliate sau terțe”, se mai arată în raport.
Mai mult, Avia Invest a înregistrat, în august 2019, datorii pentru împrumuturi în sumă de 263 milioane de lei. Totodată, în acest timp, firma a acordat împrumuturi fără dobândă dau la dobândă joasă de circa 1,661 milioane de lei.
Amintim că Igor Dodon a prezentat trei căi, după părerea sa, prin care statul poate rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, cu Avia Invest. Scenariile au fost prezentate de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit președintelui, una dinre căi este rezilierea contractului în baza faptului că acesta ar fi fost semnat contrar intereselor statului. O altă posibilitate ar fi cea de a arăta că investitorul nu a respectat planul de investiții, iar cea de-a treia cale - de a anula taxa de 9 euro, care ar dezinteresa investitorul în a mai investi în aeroport.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.