Un artist de la TNOB și-a postat suma rămasă pe cardul bancar - 19 lei. Reacția ministrului Culturii

Un artist de la TNOB și-a postat suma rămasă pe cardul bancar - 19 lei. Reacția ministrului Culturii

Un artist angajat la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Victor Vdovicenco, a postat o captură de ecran cu suma rămasă pe cardul său bancar salarial - puțin peste 19 lei. Bărbatul a scris că salariul ordinar la instituția la care muncește ajunge la 3.500 de lei, dar nici acesta nu a ajuns la timp, fiind în întârziere cu peste 21 de zile. Vdovicenco a scris și că TNOB a fost recent vizitat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, iar oficialul le-ar fi spus angajaților că „artistul trebuie să fie flămând”. Ulterior, Popovici a venit cu o reacție și a spus că de marți, 28 ianuarie, angajații a cinci instituții teatral-concertistice vor primi salariile.

„Astăzi deja e data de 26 ianuarie, au trecut deja 21 de zile de când trebuia să apară salariul mult-așteptat. Pentru cei ce nu cunosc, voi deschide o paranteză: este vorba de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde salariul ordinar a unui artist e în jur de 3500 de lei”, scrie Vdovicenco.

Bărbatul spune că o asemenea leafă ridică oamenii care parcurg „un drum lung” și chiar ajung să achite un contract de studii de 30.000 de lei pe an.

Publicitate

„Dacă ar fi posibil să supraviețuiești cu salariul, cu siguranță m-aș limita doar la el. O deosebită plăcere am să-l salut pe ministrul Culturii, domnul Corneliu Popovici, care a fost în vizită la teatrul nostru, recent, și se grăbea atât de mult să părăsească sala, că nici nu a dorit să asculte toate părerile colegilor noștri, în schimb a zis o frază genială: „artistul trebuie să fie flămând”. Poate ar fi cazul să fie așa începând cu cei ce ne conduc, sunt sigur că dumneavoastră domnule ministru, ați primit salariul la timp. Salarii mici - bine ... Măcar la timp”, a scris Vdovicenco.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvitea.vdovicenco%2Fposts%2F10218048619061532&width=500

La postare a reacționat și ministrul vizat. Popovici a spus că fraza nu-i aparține și că provine dintr-ul film sovietic. Ulterior, oficialul a publicat și o explicație.

„Astăzi am fost sesizat de mai mulți angajați din instituțiile teatral-concertistice din subordinea MECC, în legătură cu reținerea salariului. (...) În contextul finalizării procedurii de reorganizare a instituțiilor teatral-concertistice, fiecare instituție era obligată să deschidă conturi privind deservirea instituției publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor. Pentru a nu crea dificultăți în activitatea instituțiilor, ministerul a solicitat deschiderea conturilor trezoreriale pentru recepționarea alocațiilor/subvențiilor de la bugetul de stat în termeni cât mai restrânși”, a spus Popovici.

Astfel, instituțiile care, potrivit lui Popovici, au prezentat conturile trezoreriale vor recepționa alocațiile de la bugetul de stat până marți, 28 ianuarie:- Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”;- Teatrul Național „Mihai Eminescu”;- Teatrul Republican „Luceafărul”;- Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”;- „Sala cu Orgă”.

„Instituțiile care încă nu s-au conformat prevederilor vor fi convocate luni, 27 ianuarie 2020, pentru a discuta cauzele și dificultățile întâmpinate”, a conchis ministrul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal