„Mărirea drastică a accizelor începând cu 2011 a adus întreprinderea într-o situație foarte grea. Și dacă se va menține această creștere drastică nu sunt sigură că în anul 2015 întreprinderea o să reziste. Putem să ajungem în faliment. Ce ține de potențiali cumpărători. Eu nu văd un potențial cumpărător al companiei”, a declarat Ala Sîrbu.

Șefa de la Tutun CTC mai spune că în prezent compania nu mai înregistrează profitul din anii precedenți.

„Atunci când cotele accizelor erau moderate, atunci când noi nu aveam factorul criminogen - contrabanda și contrafacerea - aducea (profit - n.r.). Dar toate acestea duc la diminuarea vânzărilor și, automat, când nu mai sunt vânzări nu mai putem să vorbim de profit. Noi, Tutun CTC n-am cerut niciodată mărirea accizelor, așa cum s-a vehiculat în presă. Din contră, am cerut diminuarea lor”, a mai adăugat Sîrbu menționând că cei mai interesați de majorarea accizelor sunt importatorii.

Subiectul accizelor la țigări a început să fie pe larg discutat încă în martie anul trecut, după ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională cota accizului de „75 lei + 24%” pentru produsele de tutungerie, din cauza unor greșeli de procedură la aprobarea legii. 

Potrivit expertului economic Dumitru Budianschi decizia Parlamentului modifica structura accizelor în direcția majorării puțin mai accentuate a părții fixe și nemajorării părții ad-valoram. „Acest lucru desigur vine să avantajeze importatorii de țigări scumpe și îi dezavantajează pe cei cu țigările mai ieftine”, a declarat atunci irectorul de program de la Expert Grup. DETALII AICI.

Potrivit deputatului liberal Valeriu Munteanu, odată cu adoptarea de către Parlament a cotei accizului de „75 lei + 24%” au fost modificați parametrii fiscali pentru ţigările autohtone şi cele de import, pentru a încuraja importurile de ţigări. Totodată, parlamentarul spune că această prevedere reprezintă o lovitură în adresa producătorilor autohtoni și că astfel se urmărește ca Tutun CTC să intre în faliment iar ulterior să fie privatizată la un preț derizoriu.

Ministerul Finanțelor propune restabilirea accizelor la produsele din tutun

Contractul individual de muncă încheiat cu directorul general al S.A. „Tutun - CTC“, întreprindere cu peste 90% de capital de stat, prevede plata la concediere a unei compensaţii în mărime de cinci milioane de lei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!