Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)

Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)
Foto: Agora.md


Statul ar putea pierde o parte din terenurile gestionate în prezent de Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo. O schemă de preluare a acestora ar fi pusă la cale de o companie fondată de foști demnitari de stat și cu implicarea noii conduceri a Agenției Proprietăți Publice. Cel puțin asta susține șefa Moldexpo, Irina Ghilfanova. Conducerea APP, deocamdată, ezită să se expună pe acest caz.

Unul din agenții economici vizați este Proera Grup. În baza unui contract de locațiune înregistrat încă în 2013, compania a obținut controlul asupra imobilului nefinalizat, iar acum vrea să privatizeze și terenul adiacent, care ocupă aproximativ un hectar. Potrivit conducerii Moldexpo, agentul economic ar avea deja un proiect de construcție a unui complex locativ cu peste 150 de apartamente - patru blocuri cu 9, 13, 15 și 17 etaje. Autorizațiile de construcție au fost deja eliberate și aprobate de fosta conducere a Moldexpo, iar Agenția Proprietăți Publice solicită în prezent ca Moldexpo să autorizeze demolarea construcției aflate în paragină. 

Cum arată schema

Terenul de la Moldexpo este proprietate publică a statului și are statut de teren amplasat în zonă de parc. Potrivit avocatei Moldexpo, Angela Popil, prețul pentru arenda terenului este stabilit prin lege. De cealaltă parte, directorul APP, Mihai Rusu, spune că statul plafonează doar prețul minim.

„Compania vine, arendează un teren cu 3 euro/m2, construiește un bloc de locuit și vinde apartamente cu 1.000 de euro/m2. După construcția blocului, se înregistrează Asociația de Coproprietari în Condominiu care preia în proprietate și gestiune imobilul. Potrivit legii, din acest moment Asociației îi revine în proprietate și terenul pe care a fost construit blocul, dar și cel adiacent blocului. Asta este schema și dacă va fi autorizată credem că va crea precendet pentru multe alte cazuri similare”, a declarat avocata Angela Popil. 

Ce spune directoarea Moldexpo

La rândul ei, directoarea Moldexpo, Irina Ghilfanova, spune că nu va autoriza construcția blocurilor locative în zonă și că nici infrastructura nu e potrivită. Totuși aceasta nu exclude că planul ar putea avea sorți de izbândă, întrucât pentru ziua de 31 ianuarie a fost convocată Adunarea Consiliului Moldexpo în cadrul căreia o altă persoană i-ar putea lua locul. În componența consilului intră trei reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice, un reprezentant de la Ministerul Finanțelor și altul de la Ministerul Economiei.  

Mai jos vedeți imagini cu imobilul în cauză, amplasat vis-a-vis de pavilionul central al Moldexpo.

Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)Pe teritoriul Moldexpo ar putea apărea un complex locativ cu 17 etaje: Schema prin care statul riscă să piardă terenul (FOTO)
 

Compania Proera Grup a fost înregistrată în 2001 și îi are printre fondatori pe fostul viceprim-ministru și deputat Valeriu Cosarciuc.

 

AGORA a încercat să obțină un comentariu la subiect din partea companiei. La numărul de telefon afișat pe site nu ne-a răspuns nimeni. Ne-a reușit, însă, să discutăm cu Valeriu Cosarciuc, fost viceprim-ministru și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta a confirmat că se numără printre fondatorii Proera Grup, dar ne-a spus că nu cunoaște subiectul. 

„Eu nu sunt la curent cu acest caz. Nu cunosc ce se întâmplă și nici cine se ocupă de el și v-ar putea oferi detalii”, a declarat Valeriu Cosarciuc.

Directorul Agenției Proprietății Publice a refuzat să comenteze cazul, menționând că ar putea organiza în curând o conferință de presă la acest subiect.

Despre faptul că pe teritoriul „Moldexpo” ar putea apărea un complex de blocuri locative și un hotel a vorbit și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Există bănuieli rezonabile precum că la mijloc ar fi o schemă frauduloasă similară celei utilizate anterior de Plahotniuc în cazul fostei cafenele „Guguță” din Parcul Central Ștefan cel Mare și Sfânt. Construcțiile ar urma să fie amplasate pe o suprafață 1,4 ha de pe teritoriul „Moldexpo””, susține deputatul. 

Acesta a solicitat Guvernului să verifice în regim de urgență modul de gestionare a subiectului de persoanele cu funcție de răspundere ale Agenției Proprietății Publice, pentru a nu admite încheierea tranzacției de împăcare până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

Litvinenco a cerut și Procuraturii Generale să inițieze o investigație privind modul de exercitare a atribuțiilor de serviciu de către persoanele cu funcție de răspundere ale APP şi ale Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo” în partea ce ține de gestiunea patrimoniului ce constituie obiectul proiectului tranzacției de împăcare preconizate a fi semnate până la 06.02.2020. De asemenea, să se investigheze legalitatea eliberării documentației de proiectare şi construire pentru obiectivele amplasate în Valea Morilor.

Litvinenco a publicat și o serie de documente, potrivit cărora la mijloc ar exista o schemă de prejudiciere a intereselor statului, iar tranzacția ar fi în interesele „Proera Grup”.


În prezent, din cele 24 de hectare care însumează întreg teritoriul Moldexpo aproximativ cinci hectare sunt date în arendă către 17 agenți economici, alte patru fiind ocupate ilegal, potrivit conducerii actuale a Moldexpo, de compania Sinax SRL (terenul unde este amplasat Aventura-Park).

La finele anului 2019, Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo înregistra restanțe la încasarea plății pentru chirie de peste 12 milioane de lei. Dintre acestea, mai mult de cinci milioane erau datorii cu o vechime mai mare de trei ani. 

În 2019, Moldexpo a avut un venit de 29 de milioane de lei, înregistrând un venit de patru milioane de lei, de patru ori mai mare decât în 2018. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 29 Congazcicul de Sus. Îți prezentăm cei trei candidați la funcția de deputat în Adunarea Populară

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Mai multe țări au renunțat la restricții și încearcă „să trăiască cu infecția COVID-19”

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Veteranii și participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl ar putea primi alocații mai mari din 1 octombrie. Inițiativa PAS

Advertoriale
Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

Compania de cercetare „Institutional Investor” plasează Grupul Intesa Sanpaolo în fruntea băncilor europene

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

EuroCreditBank - ofertă specială pentru a-ți asigura viitorul în agricultură

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Prețurile la gaze pentru Republica Moldova au crescut de patru ori, la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.