Record de apartamente vândute în Chișinău! Acces Imobil prezintă cinci factori ce au dus la creșterea pieței imobiliare în 2019

Record de apartamente vândute în Chișinău! Acces Imobil prezintă cinci factori ce au dus la creșterea pieței imobiliare în 2019

În 2019 a fost înregistrat un număr record de apartamente vândute atât în Chișinău, cât și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Conform datelor oferite de Agenția Serviciilor Publice (ASP), numărul total de apartamente vândute a fost de 28.674 dintre care 22.187 de locuințe au fost vândute în municipiul Chișinău.Potrivit companiei Acces Imobil, acest indice ecte cu 40% mai mare față de rezultatele înregistrate în anul 2018. Vedeți în continuare cinci factori care au determinat aceasă creștere a pieței imobiliare. 

Condiții de creditare mai bune

După cum arată o analiză realizată de specialiștii de la Acces Imobil, în 2019, băncile comerciale, dar și alte companii de creditare au oferit condiții mult mai bune pentru accesarea unui credit ipotecar. Datorită acestui fapt, aproape 9.800 de apartamente au fost procurate printr-un credit ipotecar, dintre care aproximativ 3.500 de apartamente au fost procurate prin Programul Prima Casă. Astfel, rata apartamentelor vândute printr-un credit ipotecar a constituit aproximativ 34%.

Publicitate

Apartamente mai accesibile

Un alt factor care a influențat piața imobiliară din țara noastră, în 2019, a fost creșterea accesibilității apartamentelor ca urmare a creșterii nominale a salariului în lei până la 7.385 de lei (cu 13,5% mai mult față de trimestrul III 2018), dar și a cursului valutar stabil (Leu versus Euro).

Astfel, în 2019, salariul mediu anual recalculat în Euro a crescut cu 600 de Euro - de la 3.900 de Euro în 2018 la circa 4.500 de Euro în 2019. Rezultă că, pentru a procura un apartament cu o suprafață de 60m2, în valoare de aproximativ 39.000 euro sunt necesare circa 8,6 salarii medii anuale.

Investiții în imobile

Analiza Acces Imobil mai arată că, în ultima perioadă, tot mai multe persoane aleg să facă investiții în imobiliare și să câștige profit pe lângă activitatea lor de bază. Aici distingem două tipuri mari de investitori:

  1. Cei care cumpără apartamente în blocuri noi, la etapa de construcție, ca mai apoi după darea în exploatare să le vândă la un preț mai mare. Aceștia influențează foarte mult cererea de apartamente noi, astfel că în 2019 avem și un record al apartamentelor date în exploatare.
  2. Cei care se orientează procură apartamente cu bani cash sau prin credit ipotecar ca mai apoi să le dea în chirie. Datele Serviciului Fiscal de Stat arată că în anul 2019 avem circa 13 mii de contracte de locațiune înregistrate la Direcțiile deservire fiscală.

Investițiile diasporei

O bună parte din concetățenii noștri aflați peste hotare speră să revină într-o bună zi acasă. Iar ca să aibă la ce reveni aceștia își cumpără o locuință, cea mai accesibilă și fiabilă modalitate fiind procurarea unui apartament în Chișinău. Chiar dacă lucrează în Europa și au salarii decente, conaționalilor noștri totuși le este greu să procure acolo un imobil, întrucât prețurile sunt mult mai mari. Potrivit specialiștilor, pentru procurarea unei locuințe într-un stat european este necesar un buget de aproximativ de patru ori mai mare.

Migrarea populației de la sat la oraș

Ultimele date oferite de BNS ne arată că în 2014, 56.600 de persoane au decis să-și schimbe locul de trai în altă localitate din țară, dintre acestea, fiecare a doua persoană fiind din mediul rural. Un sold pozitiv migrațional îl are municipiul Chișinău, unde în ultimii doi ani s-au strămutat cu traiul din alte raioane 16.600 de persoane și municipiul Bălți în care numărul persoanelor sosite a depăşit de aproape trei ori numărul persoanelor plecate.

Cu toate că nu există date oficiale recente despre migrarea populației în interiorul țării, analizând situația socio-economică din țară putem spune că acest trend în ultimii ani este în creștere. Astfel, migrarea persoanelor de regiunile rurale la oraș a condus și la creșterea numărului de apartamente vândute în 2019.

...

P.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal