Art-Labyrinth, pe cale de dispariție. Muzeul Zemstvei, de la care asociația închiria spațiul, nu semnează un contract nou

Art-Labyrinth, pe cale de dispariție. Muzeul Zemstvei, de la care asociația închiria spațiul, nu semnează un contract nou

Asociația Art-Labyrinth și grupul de inițiative culturale, ce folosesc spațiile din clădirea fostei Case a Zemstvei Guberniale din Chișinău, au primit avizul să evacueze clădirea până pe 3 februarie 2020. Avizul a venit din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Drept reacție la aviz, asociația a făcut un apel public și a inițiat o petiție pentru a-și continua activitatea în același spațiu.

Grupul de organizații a trimis o scrisoare către MECC în care cer să se identifice soluții pentru prelungirea contractului de chirie a spațiilor pentru anul curent.

Potrivit Art-Labyrith, reprezentanții asociației au discutat în 2019 cu administrația Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) despre prelungirea contractului, dar li s-a comunicat că MECC nu permite administrației MNEIN să perfecteze noile contracte pentru anul 2020. Contul de plată pentru luna ianuarie a fost expediat ulterior, fără precizarea noilor condiții de închiriere a spațiului, iar abia pe 21 ianuarie a anului curent au fost înștiințați despre întreruperea relațiilor de arendă.

Reprezentanții asociației, publicul, susținătorii, participanții și creatorii centrului cultural autonom deschis la Casa Zemstvei, se opun vehement evacuării organizației Art-Labyrinth din acest spațiu, argumentând că este unul din puținele dedicate culturii independente din Chișinău, susțin autorii petiției.

Într-o situație incertă se află și celelalte organizații și inițiative culturale de la Casa Zemstvei, care, încă de la început de an nu au contractele de chirie semnate. La indicația Ministerului, direcția Muzeului refuză reînnoirea acestora pentru întregul an 2020. În urma luării deciziei de către MECC, Art-Labytinth susține că nu a primit un răsuns justificat.

...

Potrivit inițiatorilor petiției, aceștia consideră că atât timp cât nici Ministerul Culturii, nici direcția Muzeului de Etnografie nu au un plan concret de reabilitare a clădirii și nici o viziune pentru viitorul acestui spațiu, nu există temei pentru a opri activitatea inițiativelor deja existente și active, care aduc locului și orașului Chișinău o valoare și o cultură independentă.

Casa Zemstvei Guberniale, în calitate de centru cultural, și-a deschis ușile în anul 2012, cu ocazia organizării la Chișinău a festivalului TANDEM, care a reunit 47 organizații culturale independente din Moldova, Ucraina și Uniunea European. În acest Centru Cultural, în prezent, își desfășoară activitatea peste 20 organizații și inițiative.

Anual, ele organizează aproximativ 150 de evenimente cu participarea a peste 8000 de oameni, oferind un program divers, de la festivaluri de film, expoziții de artă, lecturi, concerte ale muzicienilor locali și străini și performance-uri, până la dezbateri, ateliere și școli de vară .

Ministrul Corneliu Popovici a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va identifica mijloace financiare necesare pentru ca edificiul muzeului să fie supus unei expertize tehnice.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.