Filat rămâne în libertate. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Penitenciarului 13

Filat rămâne în libertate. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Penitenciarului 13

Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul noii administrații ai Penitenciarului nr.13 cu privire la eliberarea lui Vlad Filat înainte de termen. Astfel, fostul premier rămâne în libertate. Decizia a fost întâmpinată cu aplauze de susținătorii lui Filat.

„Eu înainte de a comenta decizia, vreau să comentez recursurile. Ele au fost înaintate într-o anumită atmosferă și anumită consecutivitate. Cred că instanța azi a trecut un test, a luat o decizie legală. Nu spun asta pentru că mă vizează direct, ci pentru că așa spune legea. Eu tare-tare-tare sper că vom ajunge în situația ca justiția în R. Moldova chiar să facă dreptate”, a spus, după decizia Curții de Apel, Vlad Filat.

Fostul premier le-a spus jurnaliștilor că se aștepta la orice. „Azi mă gândeam cum să mă îmbrac. Sincer vă spun, am ghiozdanul pregătit, dar am venit anume așa (n.r. - la costum), pentru că așa se vine în instanță”, a explicat Filat.

Publicitate

Apărătorii lui Filat au explicat presei că instanța a examinat patru recursuri. „E vorba de recursurui depuse de trei persoane fizice, care de fapt nici nu erau persoane interesate și cărora nu li s-au prejudiciat interesele, și recursul instituției penitenciare. Recursul depus de Penitenciarul 13 a fost declarat nefondat și respins, or însăși această procedură a fost demarată la demersul instituției. Consider că este o decizie fundamentată și legală”, a comunicat presei avocatul lui Filat Viorel Berliba.

Potrivit magistraților, decizia este una irevocabilă.

Amintim că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat în 2016 la nouă ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de ifluență, a fost liberat condiționat, pe 3 decembrie 2019, din Penitenciarul nr. 13 din capitală. Asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, decide să reducă termenul de detenție a fostului premier cu 682 de zile, adică cu aproape doi ani. Decizia a fost luată în baza constatărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Atât ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, cât și președintele Igor Dodon au declarat că eliberarea lui Filat ridică semne de întrebare și că nu exclud o imixtiune a politicului pe această cauză, indicând spre fostul Cabinet de ministri condus de Maia Sandu. La rândul său, fosta prim-ministră a replicat că „Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal