„Îmi ești dragă ca lumina ochilor, dar te omor”: Violența în operele predate în școli. Ce spune psihologul

„Îmi ești dragă ca lumina ochilor, dar te omor”: Violența în operele predate în școli. Ce spune psihologul
Colaj: Agora.md

„Baltagul”, „Moara cu noroc”, „Mara” sau „La cireșe”. Sunt doar câteva dintre operele literare în care găsim, într-un fel sau altul, violența. Conform curriculumului de învățământ, elevii din Republica Moldova citesc și analizează lucrările marilor scriitori. Ne-am întrebat ce impact au scenele de violență, omor și sinucidere asupra lor? AGORA a analizat câteva exemple de proză în care întâlnim agresivitate, iar apoi a solicitat și părerea psihologului.

„Baltagul” de Mihail Sadoveanu

Monografia satului românesc, așa cum este prezentat „Baltagul” relatează, pe lângă ideea principală, violența în familie. Soția (Vitoria Lipan) acceptă cu resemnare agresivitatea soțului ei, Nechifor Lipan. Încăpățânarea ar fi fost motivul principal pentru care era bătută.

„Așa-i fusese în tinereță Lipan, așa-i era drag ș-acuma când aveau copii mari cât dânșii. Fiindcă ea era așa de aprigă și îndârjită, Lipan socotea numaidecât că a venit vremea să-i scoată unii din demonii care o stăpâneau. Pentru asta întrebuința două măistrii puțin deosebite una de alta. Cea întăi se chema bătaie, iar a doua o bătaie ca aceea ori o mamă de bătaie”, scrie Sadoveanu.


„Muierea îndura fără să crâcnească puterea omului ei și rămânea neînduplecată, cu dracii pe care-i avea. iar Nechifor Lipan își pleca fruntea și arăta mare părere de rău și jale. Pe urmă lumea li se părea iar bună și ușoară”, se mai arată în textul operei.

Totuși, Mihail Sadoveanu continuă să-l caracterizeze pe Nechifor drept un soț iubitor și un om cu suflet bun. Ideea pe care o induce fiind că violența nu este specifică oamenilor în general, nu doar celor rău intenționați, fiind imanentă relației dintre soți.

Finalul romanului încheie cu moartea lui Nechifor Lipan. Craniul cadavrului era spart de o lovitură de baltag, dovedind că moartea oierului fusese una violentă.

„Mara” de Ioan Slavici

În romanul de dragoste al lui Slavici, Persida este agresată frecvent. Scenele de violență continuă chiar și când era însărcinată, aceasta fiind bătută de soțul ei Națl. Fapte ce s-au soldat cu pierderea sarcinii. De menționat este faptul că prima bătaie a fost inițiată atunci când Persida i-a dat o palmă lui Națl, care la rândul său a jignit-o.

„...Cuprins acum de mânie oarbă, el încleștă mâna stângă în părul ei bogat și începu s-o lovească cu pumnul, așa, pe nimerite, în spate, peste umeri, în față, cum dă omul care nu mai știe ce face”, scrie Slavici.

 

Scene de violență și omor se regăsesc și în nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Totodată, autorul scrie și despre o sinucidere. Este vorba de porcar, care își izbește capul de un copac și moare. Mai jos vedeți câteva secvențe din operă.

 „...Sosind la trăsură, ei nu găsiră decât trupul unui copil mort de o lovitură pe care o primise, precum se vede, cu patul puștii în ceafă: el era aruncat la câțiva pași pe iarbă, cu hainele lipite de trup, cu ochii ieșiți pe jumătate din cap și cu fața plină de sânge închegat”, scrie Slavici.

 „În cealaltă parte a trăsurii mai era o mare baltă de sânge închegat, și capra de asemenea era pe ici, pe colo însângerată, deși ploaia spălase sângele de pe ea”, se mai arată în operă.

 „...Nu-ți fie frică, îi zise el înduioșat. tu știi că-mi ești dragă ca lumina ochilor! N-am să te chinuiesc: am să te omor cum mi-aș omorî copilul meu când ar trebui să-l scap de chinurile călăului, ca să-ți dai sufletul pe nesimțite”, punctează unul dintre protagoniștii nuvelei.


„Amintiri din Copilărie” de Ion Creangă

Pe lângă momentele în care Nică, protagonistul poveștii, era bătut de părinții săi, remarcăm scene de violență chiar la școală. „Calul bălan” și „Sfântul Nicolai din cui” erau soluția pentru elevii șotioși.

„...Țineam ceaslovul deschis, și, cum erau filele cam unse, trăgeau muștele și bondarii la ele, și, când clămpăneam ceaslovul, câte zece-douăzeci de suflete prăpădeam deodată. Într-una din zile, ce-i vine părintelui, ne caută ceasloavele și, când le vede așa sângerate cum erau, își pune mâinile în cap de necaz. Și cum află pricina, începe a ne pofti pe fiecare la Balan și a ne mângâia cu sfântul ierarh Nicolai pentru durerile cuvioaselor muște și ale cuvioșilor bondari, care din pricina noastră au pătimit...”, scrie Creangă. 

Totuși, prima care „încercaseră calul bălan” a fost Smărăndița popei, după ce a pufnit în râs.

„Cu toată stăruința lui Moș Fotea și a lui bădița Vasile, Smărăndița a mâncat papara, și pe urmă ședea cu mâinile la ochi și plângea ca o mireasă, de sărea cămășa de pe dânsa”, se arată în povestire.


Ce spune psihologul?

AGORA a contactat specealistul pentru a afla dacă actele de violență prezente în operele citite și analizate de elevi au vreun impact asupra psihologiei lor. 

„Copiii repetă cu uşurinţă actele agresive ale adulţilor. Literatura nu creează agresivitate, dar poate determina schimbarea atitudinilor şi comportamentelor în direcţia agresivităţii. Studiul operei literare cu conţinut violent determină o schimbare în comportamentul violent al elevilor post lectura”, ne-a spus psihologul și psihoterapeutul Cezara Dilevschi. 


Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Dodon despre proiectul politic a lui Ceban: Primarul nu a consulat și nu trebuie să consulte cu noi această decizie

Dodon despre proiectul politic a lui Ceban: Primarul nu a consulat și nu trebuie să consulte cu noi această decizie

EDITORIAL | Istoria trădării Annei Frank ca preambul la o discuție sinceră despre traumele noastre colective

EDITORIAL | Istoria trădării Annei Frank ca preambul la o discuție sinceră despre traumele noastre colective

Peste un milion de persoane din R. Moldova s-au vaccinat cu schema completă

Peste un milion de persoane din R. Moldova s-au vaccinat cu schema completă

Advertoriale
Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

 „Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

„Dăruiește magia de Crăciun” alături de FinComBank

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

Bugetarea participativă în zona de securitate: 426.000 lei alocați pentru proiecte comunitare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Tot mai multe surse alternative de energie electrică. În R. Moldova există 27 de instalații eoliene (VIDEO)
 • 2
  Alocațiile românești, la ciorap: Ce sumă ar putea avea la majorat un copil care a adunat 18 ani indemnizația primită din partea țării vecine
 • 3
  Germania se angajează să garanteze securitatea Ucrainei în fața Rusiei
 • 4
  Guvernul va compensa 80% din creșterea tarifului la agentul termic. Compensațiile pentru consumul de gaz rămân neschimbate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.