„În 2019 veniturile populației s-au majorat considerabil, dar creșterea a încetinit în a doua jumătate a anului. Statul a jucat un rol important în sporirea veniturilor populației prin majorările de salarii. Creșterea consumului final a fost relativ mică, cu circa 3%. În 2020, consumul va crește cu 5% - 6%”, a subliniat expertul Alexandru Fală.
Experții economici au identificat trei cauze principale care vor duce la temperarea creșterii economice din acest an. Acestea sunt:
- disiparea (n.r. - împrăștierea) efectelor reformei fiscale,
- încetinirea creșterii economice din regiune (UE și CSI),
- creșterea deficitului comercial și de cont curent.
„Deficitul comercial va depăși 10% din PIB. E un nivel destul de îngrijorător pentru noi. Discrepanța dintre importuri și exporturi va trage dinamica de creștere economică în jos. Rata de creștre a veniturilor la buget va fi mai lentă decât rata de creștere a cheltuielilor. Acest lucru creează incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar. Va fi una din principalele provocări la care va trebui să facă față guvernarea”, a declarat expertul Adrian Lupușor.
Potrivit lui, dificultatea în finanțarea deficitului bugetar va fi influențată și de înrăutățirea relațiilor cu parteneriii de dezvoltare și expirarea memorandumului cu Fondul Monetar Internațional.
Experții anticipează și anumite riscuri, care ar putea afecta și mai mult diminuarea creșterii economie. Principalele riscuri menționate aici sunt presiunile din partea factorilor politici și de business asupra politicii monetare în context electoral, condițiile climaterice, înrăutățirea situației demografice din țară și înăsprirea condițiilor pe piața muncii.
„Salutăm decizia de ieri a Băncii Naționale privind menținerea ratelor de bază. Este important să fie asigurată această independență a regulatoruluim, care la rândul să asigură stabilitatea macrofinanciară. În ceea ce privește șocurile climaterice, vedem că acestea devin tot mai frecvente și reprezintă riscuri majore. RM este foarte expusă acestor șocuri climaterice. Deja devine mai curând o excepție anii când nu suntem afectați de condițiile climaterice anormale”, a mai subliniat Adrian Lupușor.
Experții prognozează și o stagnare a prețurilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.