
Autobuzele din capitală vor fi alimentate cu gaze naturale comprimate. Autoritățile spun că se urmărește reducerea poluării
În capitală vor fi costruite mai multe stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău. Proiectul a fost convenit între administrația SA Moldovagaz și Primăria Chișinău și are drept scop reducerea emisiile de gaze cu efect de seră.
・
După ce va fi elaborat un studiul de fizabilitate, va fi demarată faza de proiectare și construcție a stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate pe teritoriul ÎM „Parcul urban de autobuze” din strada Sarmizegetusa și în apropiere de Gara auto Sud-Vest, se arată într-un comunicat al Molodvagaz
„Republica Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030 cu 70% în raportul cu anul de referință 1990, iar sectorul transporturi este una din principalele surse de emisii. Un program de dezvoltare a parcului auto municipal bazat pe utilizarea gazelor naturale va contribui la reducere semnificativă a emisiilor și servi ca un bun exemplu de combinare a beneficiilor economice și preocupărilor față de mediul înconjurător”, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.
În opinia autorilor proiectului, alimentarea cu gaze naturale a transportului public municipal va avea nu doar beneficii ecologice, ci și economice, prețul unui metru cub de gaze naturale comprimate fiind cu 42% mai mic decât al unui litru de motorină.
Totodată, edilul capitalei, Ion Ceban, a scris pe pagina sa de Facebook că a fost discutată problema aprovizionării cu gaz a celor patru suburbii: Budești, Sîngera, Tohatin și Grătiești, care nu au o rețea de gaz, iar MoldovaGaz urmează să vină în scurt timp cu mai multe soluții în acest sens.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, o cotă de cca 60% din carburanții consumați în Republica Moldova îi revine motorinei, 26% - benzinei, iar gazului petrolier lichefiat (GPL) și gazului natural comprimat (GNC) câte 11 și respectiv 3%.
Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene în rândul cărora se detaşează Italia, unde sunt în circulaţie aproximativ un milion de vehicule care utilizează acest tip de combustibil.