Felicitarea lui Putin de Revelion, subiect de dezbatere la Consiliul Audiovizualului

Felicitarea lui Putin de Revelion, subiect de dezbatere la Consiliul Audiovizualului

Difuzarea felicitării de Revelion a președintelui rus, Vladimir Putin, de către posturile de televiziune moldovenești nu contravine legislației în vigoare. Este concluzia la care a ajuns Consiliul Audiovizualului (CA), după ce asociația „WatcDog.MD” a cerut sancționarea unor televiziuni.

Solicitarea de a amenda trei posturi TV (RTR Moldova, REN Moldova și Primul în Moldova) a fost respinsă cu votul unanim al membrilor CA.

Să nu fim mai catolici decât Papa de la Roma. Mai mulți demnitari din Federația Rusă sunt supuși sancțiunilor, însă asupra președintelui Federației Ruse asemenea sancțiuni nu s-au aplicat”, a comentat membrul CA Artur Cozma.

Publicitate

„Codul Audiovizualului prevede că nu pot fi retransmise programele de televiziune și de radio informative, analitice, militare și politice. În acest caz a fost doar o intervenție a președintelui rus, un mesaj de felicitare, fără tentă informativă”, a menționat membra Consiliului Lidia Viziru.

Iar membrul CA Iulian Roșca a spus că sesizarea depusă este lipsită de argumente. „Nu are niciun element politic. Este un mesaj cultural, dacă vreți, și nu mai mult, care prevede niște valori interumane și stare de spirit în sărbătorile de iarnă”, a adăugat acesta.

Totuși, membrul Consiliului Corneliu Mihalache a subliniat că practica de a difuza mesajul de felicitare al unui președinte străin este „păguboasă”: „De iure, nu este nicio încălcare, dar, de facto, trebuie să recunoaștem că este o practică nu tocmai sănătoasă”.

„Nu putem încadra juridic și sancționa. Părerea mea personală e că această sesizare a fost făcută cu rea intenție. Este lipsită de fondul probatoriu. Au considerat că CA poate fi prins pe picior greșit. Nu există niciun fel de substrat militarist, mesaj care ar incita la ură, care ar propaga elemente de propagandă, manipulare”, a declarat președintele CA, Dragoș Vicol.

Amintim că, la 5 decembrie 2017, Curtea Constituțională (CC) a decis suspendarea lui Igor Dodon din funcția de șef al statului pentru refuzul de a promulga legea, după ce acesta a refuzat să promulge legea antipropaganda.

Proiectul de lege care, potrivit democraților, are scopul de a contracara propaganda rusă în audiovizualul din Republica Moldova, a fost votat în două lecturi în Parlament (nu au votat socialiștii și comuniștii).

Modificările prevăd că toate programele informative, analitice, militare și politice din statele care nu au aderat la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră nu pot fi retransmise în Republica Moldova. Federația Rusă nu este parte a Convenției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal