
Academia Română, îngrijorată de promovarea noțiunii inexistente de „limbă moldovenească”
Academia Română de la București se arată îngrijorată de încercările prin care se promovează noțiunea inexistentă de „limbă moldovenească”. Instituția a publicat o declarație prin care solicită autorităților de la Chișinău să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de „limba română” și de „istoria românilor”, ca „fiind singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind”.
・
„Academia Română a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de „limbă moldovenească“, susținută odinioară de propaganda sovietică și reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic”, se menționează în declarație.
Instituția a explicat că „a promova ideea unei limbi „moldovenești“, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realități culturale și identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice și literare, ci și o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată”.
„Limba unui popor e parte definitorie a identității sale; de aceea, instrumentalizarea ei ideologică prin politici lingvistice tendențioase nu poate modifica o realitate care se sprijină pe o tradiție de secole și mai ales nu poate anula o identitate pe care românii din Republica Moldova o simt ca definitorie: aceea a apartenenței la spațiul lingivistic și cultural românesc”, adăugă autorii declarației.
Totodată, Academia Română a subliniat că „sprijină necondiționat poziția Academiei de Științe a Republicii Moldova, a institutelor sale de profil, privitoare la statutul limbii române ca limbă istorică și oficială a statului”.

Amintim că, în Republica Moldova, socialiștii și președintele Igor Dodon susțin că vorbesc limba moldovenească și insistă asupra ideii de a schimba disciplina școlară „Istoria românilor” în „Istoria Moldovei”.