„Din văzduh cumplita iarnă, (nu mai) cerne norii de zăpadă”. Specialiștii explică de ce nu mai avem omăt (VIDEO)

„Din văzduh cumplita iarnă, (nu mai) cerne norii de zăpadă”. Specialiștii explică de ce nu mai avem omăt (VIDEO)

Oamenii de zăpadă, săniușul și chiar haosul drumurilor troienite din Chișinău și din sate au devenit motive de nostalgie și dor pentru locuitorii R. Moldova. Specialiștii în protecția mediului trag un semnal de alarmă și fac apel către autorități să ia măsuri cât mai urgente pentru adaptarea tuturor sectoarelor de dezvoltare din țară la noile condiții climatice. Agricultorii spun că lipsa zăpezii și temperaturile ridicate vor lovi direct în cantitatea și calitatea recoltei din acest an. Contactați de AGORA, meteorologii au spus că până la sfârșitul lunii februarie nu se prevăd precipitații abudente, iar temperaturile vor fi mai mari decât ar fi normal în această perioadă. 

Producătorul agricol din raionul Criuleni, Dumitru Orescu, deține mai multe terenuri de livezi, culturi agricole și viță de vie. El spune că este tot mai dificil să ții piept precipitațiilor reduse din ultimii ani și se așteaptă schimbări importante în domeniul agricol.

„Pomii sunt afectați de lipsa umidității. Nu contează că este zăpadă sau este ploaie. Ei au pierdut din imunitate. Pentru că nu a fost frig, se dezvoltă bolile. O să avem probleme cu virușii, ciupercile, cu bacteriile. O să afecteze roada și calitatea. Specialiștii în domeniul geneticii trebuie să ofere producătorilor niște soiuri rezistente la căldură. Nu putem iriga toate livezile. Nu avem atâta apă. La noi s-au uscat iazurile”, a spus Dumitru Orescu.

În această perioadă a anului, grâul trebuia să fie acoperit cu zăpadă, un strat de protecție care asigură cantitatea suficientă de umiditate și reprezintă un proces vital pentru o roadă bogată.

Pentru că nu am avut parte de ninsori, Dumitru Orescu a fost nevoit să acopere firele de grâu cu îngrășăminte și să schimbe tehnicile de lucru.

„Ele sunt afectate, deoarece coeficientul de înfrățire (formarea lăstarilor noi) la grâu e mic. Dacă o să fie ploi, situația o să se mai corecteze. Iar dacă nu o să fie, o să avem o roadă slabă. Riscăm ca pe unele teritorii, care au fost semănate mai târziu, să nu fie roadă deloc. Noi trebuie acum să folosim cât mai mult sistema fără plug. Trebuie să păstrăm umiditatea pe care o avem în sol. La cinci grade de căldură, grâul începe a vegeta, a primi nitrații, îngrășămintele. Dacă o să avem oleacă de ploaie, de zăpadă, noi va trebui să oferim îngrășăminte grâului. Să îl ajutăm pentru a avea o roadă minimală”, a mai explicat agricultorul.

Și recolta de struguri ar putea fi afectată din cauza cantității mici de precipitații.

„Acum, în momentul de față, via este în repaus. Cantitatea de apă care este folosită acum de vie este 1% - 3%. Rezervele în sol sunt zero. O să fie afectată via, atunci când o să înceapă perioada de vegetație. Când o să înceapă să crească frunzele. Ea va avea nevoie de multă apă. O să afecteze cantitatea și calitatea strugurilor”, a mai spus Dumitru Orescu.

„Nu avem zăpadă din cauza schimbărilor climatice”

Specialiștii în protecția mediului bat alarma și spun că schimbările climatice observate în țara noastră au loc din cauza încălzirii globale care afectează întreaga planetă.

„În următorii ani, dacă cei care creează schimbările climatice pe planetă - și aici mă refer la China, Federația Rusă și SUA - dacă nu vor întreprinde nimic, pentru că ei contribuie cel mai mult la schimbările climatice, atunci fenomenul se va agrava. Se așteaptă o creștere de temperatură de 2 grade Celsius până în 2050”, a menționat președinta Centrului de Mediu, Ina Coșeru.

Pe teritoriul R. Moldova, cantitatea de precipitații ar putea crește, dacă se va dubla suprafața de păduri, care constituie în prezent 11%. Terenurile degradate, care ar putea fi împădurite, reprezintă o treime din suprafața țării. Potrivit specialiștilor, autoritățile trebuie să revadă politica de alimentare și să contribuie la micșorarea terenurilor agricole în favoarea celor împădurite. La fel, toate sectoarele de dezvoltare trebuie să fie adaptate la noile condiții climatice.

„Este normal că fermierii vor încerca să se zbată pentru producția agricolă și să investească mult în irigare doar că nu vor avea aceleași volume de produse agricole cultivate și respectiv prețurile vor fi anormale. Eu cred că în formula asta mult nu o vom duce, pentru că va fi foarte costisitor. Oamenii vor pleca din țara asta în masă. Asta se așteaptă și pentru multă lume, e evident că migrația ecologică în următorii decenii va fi foarte puternică spre zonele care vor rămâne mai confortabile din punct de vedere ecologic”, a spus Ina Coșeru. 

Potrivit PNUD, R. Moldova intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până la 70% în 2030. Țările UE își propun să reducă în totalitate emisiile de CO2 până în 2050. Potrivit Institutului Hidrometeorologic de Stat, până la sfârșitul lunii februarie nu se prevăd precipitații abudente, iar temperaturile vor fi mai mari decât cele înregistrate în anii trecuți. 

Vezi și aceste știri
Doctorița decedată din cauza COVID-19 va fi reînhumată

Doctorița decedată din cauza COVID-19 va fi reînhumată

Instrumentiștii de la Moldovan National Youth Orchestra, pe scena Românii au Talent. Câți de „Da” au luat (VIDEO)

Instrumentiștii de la Moldovan National Youth Orchestra, pe scena Românii au Talent. Câți de „Da” au luat (VIDEO)

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu va sta în arest preventiv încă 30 de zile

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu va sta în arest preventiv încă 30 de zile

Advertoriale
Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

„Coridor verde” în magazinele Kaufland pentru personalul medical, angajații MAI și cei ai Ministerului Apărării

„Coridor verde” în magazinele Kaufland pentru personalul medical, angajații MAI și cei ai Ministerului Apărării

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • „Mi se pare Paștele în Moldova, cu tradițiile noastre, mult mai interesant”. Alexia...
 • Anastasia Zavortniuk împlinește azi 49 de ani! Iată cum au felicitat-o cei apropiați
Cele mai populare
 • 1
  Ce se întâmplă la Ștefan-Vodă? Localnicii raportează decese și medici infectați. Ministerul instituie carantină la spitalul raional
 • 2
  Șase persoane, diagnosticate cu COVID-19, în patru sate din raionul Fălești. Trei lucrează la fabrica „Kinder”
 • 3
  Trei întrebări „incomode” de la NTV Moldova și Accent TV pentru președintele Igor Dodon (VIDEO)
 • 4
  Ion Sturza: Dacă guvernarea mai aplică plasturi și șopârle de 2 lei, Moldova nu supraviețuiește crizei economice (VIDEO)
Autentificare