Compania Fly One vrea să preia controlul asupra operatorului Bpay. Intenția, sub lupa Consiliului Concurenței

Compania Fly One vrea să preia controlul asupra operatorului Bpay. Intenția, sub lupa Consiliului Concurenței

Compania avia Fly One vrea să preia controlul asupra companiei Bpay, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței. Instituția analizează mișcarea prin prisma unei operațiuni de concentrare economică.

Fly One, care este al doilea cel mai mare companie avia autohtonă, intenționează să preia controlul asupra operatorului Bpay, care activează în domeniul prestării serviciilor de plată și activităților aferente monedei electronice.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenţei și Regulamentul privind concentrările economice. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Publicitate

Între timp, Mold-Street scrie că Bpay (fostă Artosis SRL) era anterior cel mai mare operator pe piaţa serviciilor de plată și activităților aferente monedei electronice şi are doi asociați: Artiom Vasiliev - 90% și Galina Malinovschi - 10%.

Doi ani în urmă, firma a fost sancționată de BNM cu o amendă de 150.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Pe de altă parte, Bpay SRL deţine alţi operatori de pe piaţă. E vorba de MMPS COM SRL, operator de servicii poştale, dar şi MSM Star SRL - companie specializată în activităţi de închirierea şi leasing de alte maşini, echipamente şi bunuri tangibile. Sistemul de plăți BPAY era utilizat pe scară largă de către cetățenii moldoveni pentru transferuri de bani locale și internaționale, plăți pentru diverse servicii și bunuri în magazinele online. În prezent, pe piața mai activează patru companii, care furnizează servicii de plată și moneda electronică.

Cât despre Fly One SRL, aceasta este a doua ca mărime companie avia din Republica Moldova. Fondată în anul 2015, compania are în prezent printre asociaţi pe Maria Cebotari (40%), soţia deputatului democrat Vladimir Cebotari, anchetat în dosarul concesionării Aeroportului International Chisinau. Alte 40% le deține Tudor Carabadjac, iar câte 10% sunt deținute de Mariana Tăbuică, sora lui Cebotari și Mircea Maleca, fost șef la Autoritatea de Aeronautică Civilă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal