160 de școli vor fi dotate cu echipament pentru laboratoare

160 de școli vor fi dotate cu echipament pentru laboratoare

160 de școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), sprijinit financiar de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Instituțiile de învățământ care vor beneficia de echipament pentru laboratoare au fost selectate în urma unui concurs la care au participat 270 de școli din toate raioanele țării, a menționat PRIM într-un comunicat.

„Cele 160 de școli au fost selectate în baza criteriilor de acces și calitate a educației, agreate de Banca Mondială. Prioritate au avut instituțiile de învățământ care se află în localitățile cu perspectivă demografică și oferă un mediu prietenos copiilor. Școlile trebuie să aibă un număr nu mai mic de 400 de elevi și cabinete specializate pentru fizică, chimie și biologie”, a declarat secretara de stat la MECC, Natalia Grîu.

Publicitate

„Echipamentul din școli este în mare parte învechit sau nefuncţional, nu corespunde standardelor actuale. Astfel, este necesar de a înnoi tehnologiile educaţionale. Pe lângă cele clasice, să dotăm laboratoarele din școli cu tehnologii moderne, inclusiv TIC şi alte echipamente digitale”, a menționat Victor Păgînu, consultant principal în cadrul Direcției învățământ general, MECC.

Școlile urmează să fie asigurate cu echipamentele necesare până la începerea noului an de studii.

„Au fost elaborate specificațiile tehnice și este pregătită documentația de licitație pentru lansarea procesului de procurare a echipamentului pentru laboratoare. O altă componentă, ce ține de implementarea acestei acțiuni este formarea cadrelor didactice care vor folosi ulterior acest echipament în activităţile de instruire. Vor fi pregătiți formatori naționali, care vor primi echipamentul. Aceștia, la rândul lor, vor instrui cadrele didactice”, a explicat Sergiu Harea, care este coordonator în cadrul PRIM.

În total, se preconizează a fi instruiți aproximativ 500 de profesori de fizică, chimie și biologie de la cele 160 de școli.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022. Bugetul total al proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal