Banii alocați pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, cheltuiți ineficient

Banii alocați pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, cheltuiți ineficient

Deși Programului național de reducere a poverii tuberculozei a primit peste 3,1 miliarde de lei, începând cu anul 2016, banii au fost cheltuiți ineficient. Asta relevă un raport al Curții de Conturi, după realizarea unui audit a activității din perioada 2017 – primul semestru al anului 2019.

Misiunea de audit a menționat că populația Republicii Moldova nu a fost asigurată pe deplin cu măsuri eficace de reducere a poverii tuberculozei. Și asta pentru că sistemul instituțional implicat în proces a fost afectat de un control intern insuficient, care nu a asigurat, în unele cazuri, accesul pacienților la servicii medicale.

Vaccinare defectuoasă

Totodată, s-a depistat un nivel scăzut de vaccinare a copiilor din cadrul a trei maternități, situație care nu asigură minimizarea riscurilor de sănătate și prevenirea infectării cu tuberculoză a 2.260 copii.

Iar Instituțiile Medico-Sanitare Publice nu au asigurat planificarea și administrarea eficientă a vaccinului, precum și monitorizarea factorilor de pierderi a vaccinurilor la nivelul recomandat. Această situație a determinat pierderi de vaccinuri în cantitate de 30 de mii de doze, în valoare de 65 de mii de lei, doze suficiente pentru vaccinarea a 15 mii de nou-născuți.

Categoriile de risc, ignorate

Deși responsabilii trebuie să acorde o atenție sporită în special persoanelor predispuse infecției, misiunea de audit a menționat că instituțiile medicale nu au asigurat investigarea anuală a 644 de persoane cu HIV și diabet zaharat, care sunt prioritar predispuși contaminării.

Iar din cele 194 de persoane luate la evidența medicală în perioada auditată, doar 35, adică 18 %, au fost examinate radiografic, fapt ce nu a asigurat identificarea precoce a tuberculozei în rândul persoanelor ce necesită vigilență sporită.

Mai mult, medicii de familie nu dețin date complete și suficiente cu privire la persoanele care stau la evidența medicilor specialiști.

Potrivit probelor de audit, se relevă că doar 34 de persoane cu HIV, din totalul de 221, au fost supuse investigațiilor în vederea diagnosticării tuberculozei, iar tratament profilactic a fost prescris pentru nouă persoane. Totodată, ca rezultat al analizei a 51 de fișe medicale ale pacienților resepctivi, s-a atestat accesul redus la tratament.

Medicamente livrate cu întârziere

Auditorii au mai constatat că procesul de livrare, evidență și achitare a stocurilor de medicamente a fost unul ineficient, fragmentat, iar în unele cazuri, nu a atins indicii de economicitate și eficiență a mijloacelor financiare. Astfel, preparatele necesare în tratamentul persoanelor cu tuberculoză în valoare de 19,2 milioane lei au fost livrate cu întârzieri, iar unele preparate identice au fost livrate la prețuri diferite, în special majorate.

Asta în condițiile în care tratamentul este de lungă durată, iar întreruperea acestuia determină riscuri sporite de morbiditate pentru pacient și prezintă surse de infectare pentru mediul înconjurător.

Produse alimentare neconforme

S-a mai stabilit că produsele alimentare eliberate pacienților, în sumă de 2,3 milioane de lei, nu au corespuns cerințelor recomandate. De exemplu, acestea nu erau calitative, nu erau indicate cantitățile eliberate, fie produsele nu fuseseră contractate.

Totodată, 663 de pacienți cu tuberculoză nu au beneficiat de tichete alimentare și de compensarea cheltuielilor pentru transport în sumă de 430 de mii de lei, ca rezultat al tergiversării procedurilor de achiziție, precum și din motivul informării insuficiente a pacienților.

Pușcăriașii, ignorați

Misiunea de audit a subliniat că instituțiile penitenciare nu au asigurat examinarea radiologică a 11 mii de persoane din sistemul penitenciar la fiecare șase luni de detenție. Potrivit probelor colectate în cadrul Penitenciarului nr.13 din mun. Chișinău, pe parcursul anului 2018, au fost investigate doar 201 persoane intrate în sistemul penitenciar, iar 2.600 de persoane nu au beneficiat de acest drept și nu au fost supuse examinărilor obligatorii.

Iar procedura de inventariere desfășurată în anul 2017 de către Administrația Națională a Penitenciarilor a fost formală și nu a asigurat identificarea stocurilor de medicamente cu termenul de valabilitate expirat, ceea ce a determinat prejudicii în sumă de 185 mii lei, inclusiv cheltuieli suplimentare pentru nimicire.

Prin urmare, misiunea de audit a ajuns la concluzia că acțiunile sistemului instituțional implicat în realizarea Programului național de reducere a poverii tuberculozei au fost, în unele cazuri, ineficiente și nu au asigurat pe deplin accesul pacienților la servicii medicale de prevenire, depistare, diagnostic și tratament.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Nicu Popescu, despre pericolele războiului din Ucraina: Riscurile rămân foarte mari și foarte multe

Nicu Popescu, despre pericolele războiului din Ucraina: Riscurile rămân foarte mari și foarte multe

Financial Times: Oficialii ucraineni declară că există întreruperi ale Starlink în zonele în care are loc contraofensiva

Financial Times: Oficialii ucraineni declară că există întreruperi ale Starlink în zonele în care are loc contraofensiva

Aproximativ 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în Limanul eliberat de sub ocupația rusească (GALERIE FOTO)

Aproximativ 200 de morminte și o groapă comună au fost descoperite în Limanul eliberat de sub ocupația rusească (GALERIE FOTO)

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
  DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Dodon l-a felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere: „Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase”
 • 2
  Kievul vine cu precizări după ce Zelenski a cerut „lovitură preventivă” asupra Rusiei: Se referea la sancțiuni
 • 3
  Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. La Chișinău vor veni 44 de lideri europeni
 • 4
  Igor Grosu, despre rezolvarea conflictului transnistrean: După victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.