Pro Era Grup dezminte acuzațiile privind schema frauduloasă de la Moldexpo: Instanța ne-a permis demolarea (DOC)

Pro Era Grup dezminte acuzațiile privind schema frauduloasă de la Moldexpo: Instanța ne-a permis demolarea (DOC)

Compania Pro Era Grup susține că este victimă în cazul terenului amplasat pe teritoriul Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo. Potrivit conducerii companiei, agentul economic a fost forțat să ia în proprietate imobilul amplasat pe teritoriul Moldexpo și chiar dacă din start era prevăzută reconstrucția clădirii, nu a avut acces către imobil pentru a realiza acest lucru. Compania nu exlude că tergiversarea acestui caz s-ar fi făcut inclusiv cu implicarea fostei guvernări și conduceri a Agenției Proprietății Publice.

Cum a intrat Pro Era Grup în posesia clădirii de la Moldexpo

„Noi aveam banii în conturile Universalbank. Este așa o regulă că, în caz de lichidare, persoanelor juridice nu li se întorc banii. Atunci (n.r. - când Universalbank a fost lichidată) nouă ne-au spus ori dvs. acceptați acest imobil, ori nimic. Această clădire a fost proiectată de niște investitori bulgari, care au fost atrași prin faptul că acolo ar fi Zonă Economică Liberă. Ei au crezut în instituțiile de stat din Republica Moldova. Au costruit această clădire în proporție de 60%, apoi au fost impuși să plece. În 2013, la preluarea clădirii, Pro Era Grup a fost nevoită să plătească diferența dintre suma deținută la banca falimentată și prețul imobilului”, a declarat pentru AGORA managerul Pro Era Grup, Gheorghe Efros.

Astfel, după achiziția clădirii, Moldexpo a încheiat cu Pro Era Grup un contract de chirie a terenului pe care e amplasat imobilul. Potrivit lui Efros, contractul de locațiune încheiat pentru o perioadă de 35 de ani, prevedea clauze prin care urmau să fie demolate gheretele din preajmă, astfel încât noul proprietar să aibă acces la clădire și să o reconstruiască. Acest lucru nu a fost posibil, pentru că, spune Efros, Moldexpo nu și-ar fi onorat angajamentele. Mai mult, potrivit lui Efros, procesul de delimitare a terenului ce revenea în gestiunea Pro Era Grup a fost tergiversat.

„Noi prin contract am fost obligați, în locul imobilelor existente care nu sunt folosite de nimeni, să construim un edificiu funcțional, cam de opt milioane de lei. Dar trebuia să ni se asigure cale de acces. Delimitarea terenului s-a făcut tocmai în 2018. În mod normal, contractul s-a semnat în 2013 și delimitarea trebuia făcută în maxim o lună, dar s-a făcut în cinci ani. Agenția Proprietății Publice, datorită probabil directorului Baldovici, care are interes, ne-a solicitat îndeplinirea titlurilor executorii. Ulterior, ne-am trezit că APP solicita și anularea contractului. A fost refuzată de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Apoi APP a intervenit cu altă cerere de anulare a dreptului de proprietate și dreptului de arendă. CSJ a respins, dar la a doua solicitare, bănuim noi, la apelul dlui Plahotniuc, Curtea de Apel a trimis la rejudecare în prima instanță. Ne-au ținut așa până în octombrie 2019”, povestește Efros.


Datoria de 800.000 de lei

În prezent, Pro Era Grup înregistrează o datorie de peste 800 de mii de lei la plata chiriei pentru teren, prețul stabilit fiind de 1 euro pentru fiecare metru pătrat, anual.

„Moldexpo ne-a acționat în judecată pentru neplata chiriei și au pierdut la Curtea de Apel, pentru că noi nu avem acces la acest teritoriu. Acest teritoriu este plin de gunoaie și materiale de construcții. Noi am fost degrevați de la plată de Curtea de Apel până nu se elimină toate obstacolele de utilizare bunului care ne aparține. Acum, noi am găsit un investitor care e gata să plătească această datorie și să vină și cu o investiție suplimentară. Noi am câștigat în instanță dreptul de reproiectare a acestei clădiri în hotel cu spații locative. Planul urbanistic general prevede că acest teren, care nu face parte din zona Parcului Valea Morilor, cuprinde funcțiuni de birouri de lux, hoteluri mari, spații de distracții, locuințe în clădiri mixte”, declară Gheorghe Efros.

Potrivit documentelor prezentate de Efros, instanța a recunoscut și dreptul companiei de a demola gheretele amplasate pe terenul adiacent clădirii ce aparține Pro Era Grup. Mai mult, managerul companiei susține că terenul aferent nu face parte din zona parcului Valea Morilor. În acest sens, Efros face referire la o confirmare obținută de la Direcția generală, arhitectură, urbanism și relații funciare încă în decembrie 2018.


Certificatul de urbanism pe care ni l-a prezentat Efros prevede construcția hotelului pe clădirea deja existentă. Documentul a fost eliberat în 2016 cu o valabilitate de 12 luni. Ulterior, valabilitatea acestuia a fost prelungită cu încă un an, iar în calitate de semnatari apar fostul viceprimar Nistor Grozavu, fostul secretar interimar al CMC, Adrian Talmaci. și fostul arhitect-șef Sergiu Borozan.


Vedeți mai jos zona în care este amplasată clădirea ce aparține companiei Pro Era Grup, terenul și clădirile aferente existente. 


Ce spune Moldexpo

Amintim că la finele lunii trecute, conducerea Moldexpo declara că acest caz ar masca o schemă de delapidare a averii statului. Potrivit sursei, Pro Era Grup ar vrea să privatizeze terenul adiacent clădirii, care ocupă aproximativ un hectar, și să construiască un complex compus din mai multe blocuri locative.

„Compania vine, arendează un teren cu 3 euro/m2, construiește un bloc de locuit și vinde apartamente cu 1.000 de euro/m2. După construcția blocului, se înregistrează Asociația de Coproprietari în Condominiu care preia în proprietate și gestiune imobilul. Potrivit legii, din acest moment Asociației îi revine în proprietate și terenul pe care a fost construit blocul, dar și cel adiacent blocului. Asta este schema și dacă va fi autorizată credem că va crea precendet pentru multe alte cazuri similare”, a declarat avocata Angela Popil. 

Despre faptul că pe teritoriul „Moldexpo” ar putea apărea un complex de blocuri locative și un hotel a vorbit și deputatul PAS Sergiu Litvinenco. Acesta a solicitat Guvernului să verifice în regim de urgență modul de gestionare a subiectului de persoanele cu funcție de răspundere ale Agenției Proprietății Publice, pentru a nu admite încheierea tranzacției de împăcare până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

În prezent, din cele 24 de hectare care însumează întreg teritoriul Moldexpo aproximativ cinci hectare sunt date în arendă către 17 agenți economici. La finele anului 2019, Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo înregistra restanțe de peste 12 milioane de lei la încasarea plății pentru chirie.

Vezi și aceste știri
R. Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei. Cum e pregătit sistemul medical

R. Moldova intră în scenariul patru de gestionare a epidemiei. Cum e pregătit sistemul medical

Cod galben de îngheț pe teritoriul R. Moldova

Cod galben de îngheț pe teritoriul R. Moldova

Gust fin de brânză cu rădăcini franceze, produsă la Horodiște sau cum și-a declarat Thierry Ernst dragostea pentru Moldova

Gust fin de brânză cu rădăcini franceze, produsă la Horodiște sau cum și-a declarat Thierry Ernst dragostea pentru Moldova

Advertoriale
Pe VB24 de la Victoriabank, ai 0% comision la transferuri între conturi proprii

Pe VB24 de la Victoriabank, ai 0% comision la transferuri între conturi proprii

Aplicația MAIBank în ultima lună: triplu descărcări, dublu tranzacții și rating tot mai ridicat în Google Play

Aplicația MAIBank în ultima lună: triplu descărcări, dublu tranzacții și rating tot mai ridicat în Google Play

Ce presupune serviciul de E-commerce, oferit de FinComBank antreprenorilor care vor să deschidă magazin online

Ce presupune serviciul de E-commerce, oferit de FinComBank antreprenorilor care vor să deschidă magazin online

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Tânăra mămică Inessa Voscoboinic, despre carieră, vacanța din Italia pe timp de pandemie...
 • Avertizarea șefului ONU cu privire la violența domestică în carantină: „Femeile pot fi...
Cele mai populare
 • 1
  NO COMMENT: Moldovenii din diasporă intră în țară pe jos (VIDEO)
 • 2
  Experți: „Dacă aveți bani, achitați creditele. În perioada următoare, încărcătura va fi mai mare”
 • 3
  Alte două persoane au decedat de coronavirus. Una dintre victime avea 30 de ani
 • 4
  No comment. Cum respectă locuitorii capitalei regulile de autoizolare (VIDEO)
Autentificare