După mai multe tranzacții dubioase, Combinatul de Produse Cerealiere din Chișinău a intrat în faliment

După mai multe tranzacții dubioase, Combinatul de Produse Cerealiere din Chișinău a intrat în faliment

Câțiva ani în urmă statul a încercat să privatizeze fără succes această întreprindere.  În 2014 au avut loc tranzacții care au dus la înstrăinarea a 60 de imobile, care au intrat în posesia unei întreprinderi fondate cu 9 zile înainte de a intra în posesia clădirilor. Recent instanța a decis vânzarea activelor întreprinderii, pentru a achita datoriile acumulate față de creditori.

În privința Combinatului de Produse Cerealiere din Chișinău a fost intentată procedura de insolvabilitate la 28 noiembrie 2014, din cauza neachitării impozitelor la stat în sumă de 20 de milioane de lei și a datoriilor față de creditori.

La 2 martie 2015 Curtea de Apel Chișinău a decis ca întreprinderea să intre imediat în faliment. Comitetul creditorilor este compus din reprezentant al Inspectoratului Fiscal de Stat, al Primăriei Municipiului Chișinău și al întreprinderii Avicola Bucovăț. În scopul valorificării și lichidării masei debitoare a Combinatului de Produse Cerealiere din Chișinău sunt ridicate toate sechestrele și interdicțiile aplicate de către instanțele judecătorești și de alte organe abilitate în acest sens.

Potrivit Ziarului de Gardă, Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău statul a încercat să privatizeze întreprinderea însă nu a fost găsit nici un cumpărător.

Deşi instituţia nu a fost vândută de către stat, ea a rămas aproape fără bunuri imobile. Acestea au fost vândute într-un mod mai mult decât suspect în luna aprilie 2014, în urma a două tranzacţii succesive, care au avut loc la o distanţă de două zile. Conform informaţiilor de la ÎS Cadastru, pe 23 aprilie 2014, 60 de bunuri imobile care aparţineau Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău au fost cedate, în urma unui contract de vânzare-cumpărare cu nr. 3403, firmei SRL Servivet. Peste doar două zile, pe 25 aprilie 2014, firma Servivet a revândut aceleaşi bunuri imobile, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 2635, firmei SRL Financial Investment Group. Cu câteva zile înainte de aceste tranzacţii, conform informaţiilor de la Cadastru, SA Avicola Bucovăț solicita aceste bunuri în contul unor datorii. Firma Financial Investment Group, deţinătoarea celor 60 de imobile, a fost fondată la 16 aprilie 2014, cu doar 9 zile înainte de a intra în posesia clădirilor, fiind administrată de către o persoană cu numele Liliana Valentin Ţurcanu, care figurează şi în calitate de unic fondator. Firma este specializată în construcţia de clădiri, activităţi de proiectare, hoteluri, baruri şi restaurante.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.