Volumul transferurilor de bani de peste hotare în favoarea persoanelor fizice a cifrat suma de peste un miliard de dolari, în 2019, fiind în scădere cu 3,5 la sută față de 2018. Aproape 22% din acești bani au fost transferați din țările CSI, iar 46,6% din UE.
Datele BNM arată că în ultimii cinci ani se observă o tendință de creștere a remiterilor din UE de la 19,9% la 46,6%, în timp ce din CSI s-au redus de la 62% la 22%.
În ceea ce privește transferurile din UE, remiterile din Italia au cea mai mare pondere, de 26,4 la sută, urmate de cele din Germania cu aproape 17%, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 15%, Franța - 11%, Irlanda - 3,5%, Spania - 3,3%, România - 3,1%.
Transferurile din CSI provin în special din Rusia, care reprezintă 95%, după care urmează Ucraina - 2,2%, Kazahstan - 0,8%, Uzbekistan - 0,7 %, Belarus - 0,5%.
Menționăm că 82% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani, în USD, EUR și RUB, iar peste 17% la sută sunt transferuri bancare prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută.
Vezi și aceste știri

Un deputat a fost dat afară din partidul lui Zelenski după ce a mers „să se întâlnească cu diaspora” din Thailanda

O asociație nu poate instala o statuie a Reginei Maria la Chișinău și dă vina pe Consiliului Național al Monumentelor de For Public pentru blocarea inițiativei
