Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, trimis în judecată în dosarul expulzării profesorilor turci. Va plăti din buzunarul său prejudiciul de 125.000 de euro

Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, trimis în judecată în dosarul expulzării profesorilor turci. Va plăti din buzunarul său prejudiciul de 125.000 de euro

Fostul șef al Serviciului de Informație și Securitate, Vasile Botnari, este unicul învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, ceilalți figuranți în dosar - doi foști vicedirectori SIS, dar și șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi - executau ordinele lui Botnari fără a ști că ele sunt ilegale.

„Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare a profesorilor turci în lipsa unei solicitări scrise de la BMA sau a unui acord de colaborare. Asta în condițiile în care BMA e unica instituție care poate organiza îndepărtarea străinilor. Toată acțiunea a fost dirijată de învinuitul care deținea funcția de director al SIS. S-a constata că ceilalți au executat dispozițiile superiorului, fără a ști că ele sunt ilegale. Șeful SIS spunea cu convingere că toate acțiunile sunt legale și ulterior nu vor fi probleme”, a spus Stoianoglo într-un briefing.

Astfel, prin ordonanța PG a fost dispusă scoaterea celor doi foști vicedirectori SIS și a fostei șefe BMA de sub urmărire penală. De precizat că Poalelungi a fost deja restabilită în funcție.

Publicitate

Astăzi PG anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a acestei cauze, cu Botnari fiind unicul învinuit pe dosar. Acesta este acuzat de abuz de serviciu. „La etapa aceasta, el a colaborat cu ancheta”, a mai adăugat Stoianoglo.

Procurorul general le-a adresat profesorilor turci și familiilor lor un mesaj în limba turcă și a adăugat: „Îmi pare rău că Republica Moldova nu a putt să apere drepturile fundamentale ale profesorilor turci și sper să fie o lecție pentru toți”.

Stoianoglo a amintit și de faptul că, în vara lui 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărâre pe acest caz. Mai exact, a decis că s-a încălcat dreptul profesorilor la libertate și la siguranță, dar și dreptul la viața privată. Prin decizia CtEDO, statul a fost obligat să achite fiecăruia dintre cei cinci aplicanți care s-au adresat Curții câre 25 de mii de euro. Astfel, acești bani vor fi plătiți din buzunarul lui Botnari, a precizat Stoianoglo.

„Potrivit declarațiilor învinuitului, aceste persoane ar fi prezentat un pericol pentru stat. Nu pot prezenta informații suplimentare, reieșind din faptul că dosarul a fost sub parafa „secret”. Profesorii au fost condamnați în Turcia și extrădarea lor este imposibilă. Ancheta nu a stabilit nicio legătură cu președintele Igor Dodon. Fostul șef al SIS a luat responsabilitatea asupra sa. Noi putem doar presupune că ar proteja pe cineva”, a mai adăugat acuzatorul de stat.

Conform legislației, pentru asemenea infracțiune norma penală prevede până la șase ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa funcții publici de la cinci la zece ani.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal