Adoptarea și implementarea proiectului de lege privind controlul tutunului, care a trecut doar de prima lectură în Parlament, reprezintă o prioritate pentru partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova - Banca Mondială, Delegația Uniunii Europene, USAID (United States Agency for International Development). Într-o scrisoare expediată Cabinetului de Miniștri aceștia solicită autorităților aprobarea urgentă a legii antititun și implementarea ei ulterioară.
Conform documentului, aprobarea legii antitutun trebuie făcută în termen de 100 de zile, această acțiune fiind prima prioritate pe lista reformelor pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile din Moldova la capitolul sănătate. „Maladiile netransmisibile reprezintă o provocare de sănătate majoră, în special în rândul populației ocupate, determinând pierderi economice și costuri substanțiale de asistență socială. Printre cei mai răspândiți factori de risc a bolilor netransmisibile se regăsesc consumul produselor din tutun și alcool, alimentația nesănătoasă, hipertensiunea arterială și obezitatea”, se precizează în documentul expediat de partenerii externi ai Republicii Moldova.
Potrivit aceluiași document, în termen de maxim un an, autoritățile trebuie să realizeze campanii de informare privind pericolul fumatului și consumului de alcool și majorarea taxelor pentru tutun și alcool, sensibilizând astfel opinia publică în legătură cu acest subiect. În același timp, partenerii de dezvoltare îndeamnă Guvernul condus de Chiril Gaburici să mărească taxele la tutun.
„Creșterea taxelor pentru tutun și alcool va reduce consumul de produse din tutun și alcool și va majora veniturile statului. Foaia de parcurs a Guvernului ar putea fi mai ambițioasă pentru creșterea taxei la tutun până la cel puțin 75 la sută din prețul de vânzare al țigărilor”, mai este precizat în document.
Amintim că Legea privind controlul tutunului a fost aprobată, în primă lectură, de către Parlament, acum opt luni, la mijlocul lui iulie 2014.
Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică, consumul mediu pe zi al unui fumător este de 29 de țigări. Totodată, statisticile arată că peste 50 la sută din bărbații moldoveni sunt fumători, iar peste 11 la sută - femei. Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Statisticile mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.
Autor: Sorina Bujarov, e-sanatate.md
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.