În caz de infectare cu coronavirus, moldovenii vor fi internați la spitalul „Toma Ciorbă”. R. Moldova încă se află în „zona verde”

În caz de infectare cu coronavirus, moldovenii vor fi internați la spitalul „Toma Ciorbă”. R. Moldova încă se află în „zona verde”

În R. Moldova, dar și în țările vecine, România și Ucraina, nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Pe teritoriul țării sunt patru laboratoare care vor putea confirma cazurile de infectare cu acest virus, iar potențialii bolnavi vor fi internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Informațiile au fost prezentate de secretara de stat a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Mariana Golovaci, la ședința comisiei parlamentare de profil.

Potrivit responsabililor de la MSMPS, R. Moldova se află în continuare în „zona verde”, însă oficialii spun că sunt gata de orice schimbare a situației.

„Toate spitalele au prezentat informații despre stocurile de medicament, absolut toate instituțiile dispun de tot necesarul pentru această perioadă a anului. Din informația de care dispunem, nu este deficit de măști sau mănuși. Conform recomandărilor OMS, folosirea măștilor și a mănușilor se recomandă doar persoanelor bolnave și lucrătorilor medicali. Lucrătorii Poliției de Frontieră sau Serviciului Vamal sunt asigurați. Nu recomandăm acum purtarea măștilor de toți cetățenii”, a spus Mariana Golovaci.

Publicitate

Funcționara a dat asigurări că MSMPS va primi, în curând, testele pentru confirmarea infecției. Până atunci, rezultatul unei probe transmise pentru confirmare la laboratoarele din Germania ar urma să fie expediată înapoi în două-trei zile.

„Țin să punctez că pacienții bolnavi de coronavirus nu necesită tratament special. Tratamentul simptomatic se face standard, ca și în cazul altor infecții”, a mai spus Golovaci.

Secretara de stat a spus că în cazul în care se confirmă cazuri de infectare cu coronavirus, pacienții vor fi internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

„Din câte știu, Toma Ciorbă ar avea o sută de paturi pentru pacienți cu infecții. Alte spitale din republică și din capitală ar putea oferi câteva zeci de paturi”, a mai spus Mariana Golovaci.

Pe finalul raportului în fața deputaților, secretara de stat a îndemnat moldovenii la „mai puțină panică” și a atras atenția la necesitatea unei igiene corecte.

Conform ultimului bilanț, 492 de persoane din întreaga lume, majoritatea fiind din China, au murit din cauza coronavirusului şi peste 24,500 de oameni din 25 de ţări au fost infectaţi.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal