Guvernul a început pregătirile pentru Ziua Victoriei. Militari moldoveni vor defila la parada de la Moscova

Guvernul a început pregătirile pentru Ziua Victoriei. Militari moldoveni vor defila la parada de la Moscova

Autoritățile au început deja pregătirile pentru marcarea Zilei Victoriei, în data de 9 mai. Guvernul a aprobat componența grupului de lucru, dar și planul național de acțiuni. Executivul susține că acțiunile vor fi realizate în limitele mijloacelor autorităților responsabile, îndemnând administrațiile publice locale să identifice bani pentru desfășurarea celor prevăzute în plan.

Președintele grupului de lucru va fi premierul. Pe lângă miniștri, din echipă vor face parte primarul capitalei, bașcanul Găgăuziei, un reprezentat de la SIS, un șef de direcție de Ministerul Apărării, președintele asociației „Organizația Veteranilor din RM”, președintele companiei „Teleradio-Moldova” și președintele asociației „Clubul istoric patriotic rus”.

În planul de acțiuni este menționată și restaurarea complexului memorial „Eternitate”. Până la finele lui februarie, trebuie evaluată starea acestui, precum și trebuie găsiți bani pentru reparație. Iar până în luna mai lucrările ar urma să fie finalizate. Conform informaţiei parvenite de la Institutul municipal de proiectări „Chişinăuproiect”, costul reparației capitale se estimează la circa 4 milioane de lei.

Publicitate

Totodată, Guvernul vrea ca o delegație a veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial din Republica Moldova să participe la evenimentele din 9 mai de la Moscova.

Mai mult, la parada militară de la Moscova va fi delegat un contingent al Armatei Naționale.

Se propune confecționarea medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel deal Doilea Război Mondial”. Cheltuielile se estimează la circa 195 de mii de lei. Distincția va fi oferită veteranilor moldoveni, inclusiv celor stabiliți peste hotare.

Iar în ziua de 9 mai urmează a fi organizate mai multe activități cultural-artistice. Printre ele și amenajarea unor standuri tematice în școli, dedicate profesorilor participanți la cel de-al Doilea Război Mondial. Evenimentele vor fi difuzate în direct la postul Moldova 1, precum și la Radio Moldova.

Guvernul nu a menționat însă nimic despre Ziua Europei, marcată, la fel, pe 9 mai. Numită și Ziua Schuman, aceasta este marcată anual de către comunitatea europeană şi ţările partenere. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului Afacerilor Externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul fondării Uniunii Europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal