Expert, despre învinuirea adusă lui Botnari: „Procuratura caută un țap ispășitor”

Expert, despre învinuirea adusă lui Botnari: „Procuratura caută un țap ispășitor”

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, nu este singurul care se face vinovat de înlăturarea cetățenilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova. Este opinia expertului în drept constituțional, Teodor Cârnaț, care a menționat că Procuratura încearcă să caute un țap ispășitor.

„Procurorul general azi ne duce pe o pistă greșită, precum că vor să caute un țap ispășitor. Vasile Botnari a fost executorul, se poate demonstra prin acțiunile pe care le-a făcut în raport cu cei șapte profesori. Principala persoană responsabilă de securitatea statului e președintele RM, cel care conduce Consiliul Suprem de Securitate. Era imposibil ca președintele să nu cunoască informația despre ce șapte profesori. După părerea mea, principalul vinovat, din punct de vedere juridic, este președintele RM. Procuratura Generală are obligația să investigheze acțiunile fiecărui bănuit. Igor Dodon și Andrian Candu nici nu au figurat în lista persoanelor bănuite”, a declarat Teodor Cârnaț în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Deputatul PAS Oazu Nantoi susține această ipoteză: „Dl Botnari nu putea din proprie inițiativă să inițieze o asemenea inițiativă ilegală. Dl Plahotniuc a vrut să-i facă o plăcere lui Erdogan. În opinia mea, ni se propune o pistă falsă că Vasile Botnari e singurul care a pus la cale, din motive absolut neclare, această crimă”.

Publicitate

Și fostul președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a menționat că lista învinuiților trebuie extinsă.

„Nu sunt nici procuror, nici judecător. Dar ca și cetățean, sunt convins că sunt mai multe persoane care trebuie să poarte responsabilitate. Dacă nu juridică, dar atunci morală. Andrian Candu era responsabil, în calitate de președinte al Parlamentului, de combaterea acțiunilor antiteroriste. El avea prima responsabilitate. Și MAI, oameni din cadrul SIS implicați”, a spus Chiril Moțpan.

Amintim că, pe 5 februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că singurul învinuit în dosarul profesorilor turci expulzați este fostul șef SIS, Alexandru Botnari. Potrivit lui Stoianoglo, ceilalți figuranți în dosar – doi foști vicedirectori SIS, dar și șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi – executau ordinele lui Botnari fără a ști că ele sunt ilegale. Astfel, aceștia au fost scoși de sub urmărirea penală. Mai mult, Poalelungi a fost restabilită în funcție.

Amintim că, în septembrie 2018, șapte cetățeni turci au fost ridicați din stradă sau de la domiciliu, fiind transportați fără explicații în Turcia, acolo unde au fost arestați. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notat că cetățenilor turci le-a fost încălcat dreptul la apărare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal