Doar în anul 2019, în urma monitorizării Promo-LEX, au fost identificate 835 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare, care au afectat diverse grupuri de persoane. Este atenționarea asociației, care a cerut Parlamentului, printr-un apel public, să adopte cât mai curând amendamentele legislative pentru sancționarea celor vizați.
Dacă în anul 2018, în spațiul public și mass-media din Republica Moldova s-au înregistrat în medie două cazuri pe zi, în anul 2019 numărul acestora a crescut până la 4,2 cazuri pe zi. Cele mai multe i-au avut ca autori pe bărbați (87%): politicieni, reprezentanții ai Bisericii Ortodoxe, jurnaliști, formatori de opinie.
În același timp, experiența monitorizării campaniilor electorale precedente a arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din Moldova. Iar mass-media rămâne a fi cea mai importantă sursă de distribuire a intoleranței în spațiul public. Spre exemplu, doar în perioada august – noiembrie 2019, cazurile de discurs de ură au obținut peste 6,2 milioane de vizualizări, ceea ce reprezintă peste 51 de mii de vizualizări pe zi.
„Asociația Promo-LEX amintește că indicatorul intoleranței generalizate în R. Moldova este de 6,5 puncte, iar în anul 2017 Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD) a recomandat Republicii Moldova să revadă legislația pentru sancționarea acestui tip de discurs. CERD și-a exprimat îngrijorarea privind promovarea tot mai frecventă a stereotipurilor și prejudecăților la adresa unor grupuri vulnerabile: femei, LGBT, musulmani, refugiați, romi, evrei, dar și lipsa răspunderii pentru astfel de încălcări”, se menționează în apelul public.
Apelul vine în contextul în care, joi, deputații se întrunesc în prima ședință plenară din această sesiune.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
