Când ne integrăm în UE? Ministrul de Externe: S-ar putea și în 25 de ani, dacă nu ne modernizăm

Când ne integrăm în UE? Ministrul de Externe: S-ar putea și în 25 de ani, dacă nu ne modernizăm

Integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova nu poate avea loc mai devreme de 10 - 15 ani. Asta în condițiile unor eforturi mari de implementarea a Acordului de Asociere și ridicării nivelului de trai. În lipsa acestor eforturi, termenul s-ar outea extinde până la 25 de ani. De această părere este ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi. Potrivit lui, țara noastră va putea discuta despre o eventuală cerere de aderare atunci când la noi se va trăi ca în Germania, Austria sau Franța. 

„Prioritatea numărul unu a politicii externe este continuarea prevederilor de reformă în implementarea Acordului de Asociere, atingerea standardelor europene, atât în plan socio-economic și politic și relansarea dialogului pragmatic cu Federația Rusă și cu statele din spațiul estic. Eu îmi doresc Republica Moldova să fie o țară prosperă, cu un nivel de trai nu mai jos decât îl au statele europene. Dacă vom ajunge la același nivel de trai cum e în Germania, Austria, Franța, Spania, Portugalia, atunci putem discuta de la egal la egal despre eventualitatea aderării Rm la UE. Noi avem șanse până atunci să ne integrăm? Nu cred”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi.

Întrebat în cât timp s-ar putea întâmpla acest lucru, șeful diplomației moldovenești a menționat că depinde de cât de mult își vor dori politicienii acest lucru.

„Eleveția își propune integrarea? Durează în timp. Elita politică va decide. Se vrea aderarea sau se va merge pe opțiunea continuării dezvoltării a țării în parteneriat strategic cu UE. Important este să modernizăm țara. Nu cred că trebuie să judecăm în câți ani. Cu eforturi maxime putem să reușim în 10-15 ani să vedem Repubclia Moldova o țară prosperă, depunând eforturi maxime. Dar dacă depunem eforturi semiconcentrate s-ar putea ca acest lucru să se întâmplă pe un spațiu de 20 sau chiar 25 de ani”, a mai punctat Ciocoi.

Amitim că de-a lungul timpului au fost făcute mai multe declarații și promisiuni pe subiectul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

La scurt timp după semnarea Acordului de Asociere RM-UE, în 2014, Leancă declara că Republica Moldova va depune cererea de aderare la UE în a doua jumătate a anului 2015, iar în 2019-2020 ar putea deveni membru al UE.

Mai târziu, în 2016, pe atunci președintele PD Marian Lupu a făcut o promisiune similară. Atunci Lupu spunea că „în a doua jumătate a anului 2019, când România va prelua preşedinţia Consiliului UE, va apărea o oportunitate reală şi eficientă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”.

În 2018, Leancă se răzgândise: „Din păcate acum nu cred că putem vorbi de o dată când putem depune această cerere”, afirma el.

Cea mai recentă promisiune în acest sens a fost făcută de blocul ACUM, format din PAS și PPDA. Unul dintre angajamentele lor electorale a fost îndeplinirea până în 2023 a tuturor condițiilor pentru solicitarea calității de membru al Uniunii Europene.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.