CSM anunță că nu se mai poate convoca „pe o perioadă nedeterminată”. Piedica este noua lege ce-i reglementează activitatea

CSM anunță că nu se mai poate convoca „pe o perioadă nedeterminată”. Piedica este noua lege ce-i reglementează activitatea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a informat Parlamentul că nu se mai poate convoca în ședință, întrucât noua lege care-i reglementează activitatea și care a fost votată pe final de an prevede un număr mai mare de membri. Asta ar însemna că, actuala componență CSM, formată în baza vechii legi, nu mai are cvorum pentru a organiza ședințe.

Membrii CSM spun că a fost modificat articolul cu privire la componența Consiliului. Vechea lege prevedea un număr de 12 membri, iar noua lege - 15 membri.

„Așadar, în contextul modificărilor operate, (...) se deduce lipsă de cvorum, or, în prezent, din componența Consiliului Superior al Magistraturii fac parte doar 9 membri din 15, și anume, din rândul judecătorilor, Luiza Gafton, Nina Cernat, Anatolie Galben, Dorel Musteață, Petru Moraru și Victor Micu, din rândul profesorilor de drept titular, numiți de Parlamentul Republicii Moldova, Mariana Timotin și din rândul membrilor de drept, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo și Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi”, se arată într-un comunicat al CSM.

Astfel, CSM constată că noile modificări „au condus la imposibilitatea convocării Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă nedeterminată”.

„În vederea evitării, pe o perioadă nedeterminată a lipsei de cvorum, care în consecință ar genera blocajul activității Plenului CSM și întregului sistem judecătoresc, CSM a adresat Parlamentului Republicii Moldova un demers cu privire la desemnarea membrilor din rândul profesorilor de drept titular, pentru suplinirea a două funcții vacante, în corespundere cu art. 3 din Legea nr. 947/1996, iar, ulterior, după operarea modificărilor enunțate supra, s-a impus necesitatea desemnării a încă doi membri din rândul profesorilor de drept titular, care la moment este în curs de realizare, fiind anunțat concurs la 5 februarie 2020”, se mai arată în comunicat.

CSM a mai anunțat că începând cu 31 ianuarie 2020, interimatul funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, până la alegerea unui nou președinte, va fi asigurat de decanul de vârstă din rândul membrilor de judecători, Luiza Gafton.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.