Potrivit unuia dintre autori, Radu Marian, deși în anul 2019 cheltuielile fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală au depășit 7,5 miliarde de lei, CNAM nu a asigurat transparența cheltuirii banilor publici, publicând informația financiară selectiv. Respectiv, s-a propus obligarea instituției de a publica rapoarte lunare și anuale, precum și contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau achiziționare de medicamente.
Autorii au mai propus ca, în caz contrar, instituția să fie amendată, precum și obligarea instituțiilor medicale și farmaceutice contractate să publice rapoarte privind serviciile prestate. Democrații și socialiștii au dat de înțeles că nu vor susține aceste două măsuri în lectura a doua.
În susținerea proiectului, democrata Ruxanda Glavan a comentat că s-a confruntat cu probleme când a solicitat date de la CNAM, în perioada când era ministră a Sănătății. Deputata a spus că va veni cu îmbunătățiri pentru proiect.
„Se foloseau tertipuri și interpretări. Iar directorul unei instituții publice mi-a răspuns atunci că e secret comercial datele solicitate de mine, în calitate de ministră. Mai mult, am constatat că, în achiziții centralizate, pentru o tabletă de glicazide, de exemplu, statul plătește 77 de bani, iar în medicamente compensate – 1 leu și 46 de bani. Iar numărul de medicamente eliberate în acest caz este mult mai mare. Câte milioane de lei trebuie să acordăm anual ca să ne ajungă acești bani?”, a spus Ruxanda Glavan.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.