„Săptămâna trecută am participat la un forum internațional dedicat digitalizării. A fost una dintre rarele ocazii când Republica Moldova e privită de străini ca model de urmat. Mai puține avem asemenea cazuri când Republica Moldova e o țară donator de experiențe pozitive. Spuneam omologilor mei din alte țări că RM, anul trecut, pentru prima dată a reușit să exporte mai multe servicii IT decât produse vinicole. S-au mirat, dar le-am arătat datele”, a spus premierul.
Ion Chicu a menționat că, în prezent, Guvernul lucrează la elaborarea unui set de măsuri care să stimuleze dezvoltarea tehnologiei informației și a comunicațiilor din țara noastră. De exemplu, se examinează acoperirea studiilor universitare pentru viitorii specialiști din bugetul de stat.
„Să nu ne îmbătăm cu apă rece”, a intervenit managerul regional pentru Europa Centrală din cadrul companiei „Endava”, Radu Lazăr. „Jumătate din oamenii care pleacă de la companie emigrează. Și pleacă din cauza situației economice precare din Moldova. Este nevoie să ne focusăm nu doar pe sectorul IT. E nevoie să îmbunătățim situația generală socială și economică”, a adăugat acesta.
Și președintele Asociației Naționale a Companiilor în domeniul TIC, Veaceslav Cunev, a vorbit despre criza cadrelor, menționând că „tinerii trebuie să vadă un viitor în țară”.
Potrivit premierului, industria IT a înregistrat o creștere a venitului din vânzări de la 2,4 miliarde de lei, în 2016, la peste 5 miliarde de lei, în 2018. În aceeași perioadă, volumul exporturilor a crescut de la 1,1 miliarde de lei, la 2,5 miliarde de lei, iar ponderea industriei IT în PIB – de la 1,5% la 2,8%.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.