
Premierul VS presa: Evită să vorbească despre salariile deputaților, dar discută despre covoare (VIDEO)
În ultima perioadă de timp, prim-ministrul Ion Chicu a avut mai multe ieșiri publice în care a acuzat presa de „falsuri”, „atacuri orchestrate”, „speculații”. Mai mult, premierul evită să ofere răspunsuri la unele întrebări. Un asemenea caz a avut loc vineri, în urma unei întruniri cu oamenii de afaceri din sectorul IT. Ion Chicu a ezitat să comenteze majorarea salariilor deputaților, preferând, în schimb, să vorbească despre vizita pe care a întreprins-o la o fabrică de covoare. AGORA a selectat câteva exemple care ilustrează atitudinea premierului față de jurnaliști. Le puteți urmări în video de mai jos.
・
De exemplu, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la noi scumpiri, premierul a răspuns jurnalistei: „Dacă doriți dvs personal, pot fi și noi scumpiri”.
S-a arătat nemulțumit și de o întrebare legată de neparticiparea vreunui oficial la înmormântarea artistului Ștefan Petrache. „Din păcate, aveți obrăznicia să speculați pe un caz foarte tragic. Un pic de rușinică, se spune la moldoveni, dacă la români nu se spune despre acest lucru. Nu trebuie să faceți speculații pe un așa caz tragic. Noi, într-adevăr, am pierdut unul din cei mai buni fii ai neamului. Este o tragedie, o mare pierdere pentru noi. Dar nu faceți spectacol politic din aceasta, tovarăși deschide.md”, a comentat Ion Chicu.
Acuzând presa de falsuri, premierul a decis să organizeze ședințe în cadrul ministerelor, unde să fie prezentate diverse rapoarte. La prima întrunire din această serie, organizată la Ministerul Finanțelor, prim-ministrul a ținut să menționeze că Guvernul are de-a face cu „atacuri orchestrate, strategii foarte bine gândite, elemente ale războiului hibrid asupra statalității Republicii Moldova”.
Expert: „Premierul ar trebui să aibă consultanți mai buni”
Acuzațiile prim-ministrului în adresa jurnaliștilor au fost observate și de directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.
„Am remarcat că în ultima vreme înalții demnitari de stat au întețit atacurile la adresa jurnaliștilor prin tot felul de acuzații care le sunt aduse. Intuiesc că acest lucru s-a făcut pornind de la acuzațiile pe care președintele Dodon le transmite în adresa mass-media. Este adevărat că aceste informații false există în mediul online, în special pe rețelele de socializare, dar asta nu înseamnă că ei, ca funcționari plătiți din bani publici, trebuie să acuze mass-media, mai mult decât atât, să refuze să răspundă la întrebări. Ei sunt în funcții publice nu pentru a se război cu media, ci pentru a gestiona treburile publice, iar mass-media este o platformă importantă de comunicare a felului cum ei cheltuie banii”, a declarat Petru Macovei pentru AGORA.
Expertul a adăugat că „premierul Chicu ar trebui, probabil, să aibă consultanți mai buni, care să-i spună că este contraproductiv să nu răspunzi la întrebările jurnaliștilor, pentru că, în lipsa unui răspuns, volens nolens, vor exista speculații”.
„Un răspuns este mereu mai bun, chiar dacă ai presupunerea că o instituție media îți va distorsiona mesajul. Ei sunt obligați să răspundă, iar faptul că înalții demnitari ai statului ostentativ refuză să răspundă jurnaliștilor, asta, din punctul meu de vedere, demonstrează o problemă mare în comunicarea actualei guvernări”, a mai spus Petru Macovei.
De asemenea, directorul executiv al API a menționat că a primit mai multe semnale îngrijorătoare de la jurnaliști regionali.
„Instituțiile publice din teritoriu, care anterior au fost mai deschise pentru a oferi informații colegilor din regiuni, acum încearcă să blocheze furnizarea acestor informații, imputând că au nevoie de nu știu ce permisiune de la Chișinău. Asta mi se pare un lucru foarte urât ce se întâmplă pe segmentul comunicării publice”, a explicat acesta.
În concluzie, Petru Macovei a spus că presa ar trebui să se solidarizeze, așa cum, de exemplu, au făcut-o recent jurnaliștii britanici. După ce premierul Boris Johnson a refuzat accesul unor jurnaliștilor la o conferință de presă, ceilalți colegi de breaslă au părăsit evenimentul.