„Igor Dodon trișează în contextul campaniei electorale”. Așa a comentat președintele fracțiunii parlamentare PPDA, Alexandru Slusari, anunțul șefului statului, care a spus că cetățenii vor achita cu 25-30% mai puțin pentru întoarcerea banilor furați în frauda bancară. „Dânsul, în campania electorală din 2016, a promis anularea legii miliardului”, a explicat Slusari.
„Este minciună și manipulare. Igor Dodon, în campania electorală din 2016, a promis anularea legii miliardului, ca bugetul de stat să nu mai plătească banii furați de la cetățeni, ca banii să-i plătească hoții. Igor Dodon acum trișează contextul campaniei electorale. Trebuia cumva să explice cetățenilor eșecul lui în procesul de anulare a legii miliardului și inventează diferite variante”, a declarat Alexandru Slusari, care este și președintele comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară.
Deputatul insistă că propunerea PPDA, de a institui un moratoriu asupra legii miliardului, este mai eficientă.
„Dacă ar fi fost anulată legea sau ar fi fost aplicat moratoriul, asta ar fi însemnat ca organele de anchetă să muncească asiduu în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați. Dacă Igor Dodon nu face acest lucru, înseamnă că el nu dorește tragerea la răspundere a celor vinovați, știind că acest lucru nu se va produce, el merge pe cea mai simplă și neeficientă. Să luăm câte 100 de lei nejustificat de la fiecare cetățean din buzunar și pe urmă să întoarcă 10 lei”, a spus Slusari.
Pe 10 februarie, Igor Dodon a anunțat că Guvernul va elabora un proiect de lege, în urma căruia cetățenii ar urma să achite cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin pentru returnarea banilor furați în timpul fraudei bancare. Această sumă va fi acoperită din profitul Băncii Naționale a Moldovei.
În luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti.
Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde de lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.
Vezi și aceste știri

EDITORIAL | Cum Jacinda Ardern ne-a dat dezlegare la a fi oameni, chiar și atunci când ne credem supereroi

Andrei Spînu: A fost deschisă circulația rutieră pe podul din preajma localității Hrușova, raionul Criuleni

R. Moldova, pe locul trei în topul țărilor din lume la capitolul majorării salariului minim
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
