INTERVIU cu fostul președinte BCR Chișinău Sorin Andrei

INTERVIU cu fostul președinte BCR Chișinău Sorin Andrei
Foto: Agora


A fost președintele Băncii Comerciale Române Chișinău, în perioada anilor 2009 - 2013. Acum deține o companie de consultanță în România și uneori vine să împărtășească din experiență antreprenorilor din Republica Moldova. Vorbim de consultantul român Sorin Andrei, pe care l-am surprins la seminarele organizate de Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European.
Am discutat cu el despre cât de ușor asimilează agenții economici din țara noastră informația privind regulile de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dar și care sunt trei pași concreți necesari de făcut pentru a exporta produsele autohtone în UE. Un subiect aparte l-a constituit sistemul bancar moldovenesc și fluctuațiile de pe piața valutară. La finalul interviului aflați de ce cumetrismul din Republica Moldova este un „network extern” deosebit de puternic în viaţa socială şi în business. 

Agora: Dle, Sorin Andrei, tocmai ați încheiat un ciclu de seminare informative aici în Republica Moldova. Vorbiți-ne succint despre ele și cât de important este pentru agenții economici din Republica Moldova să participe la aceste seminare? 

Sorin Andrei: Este o plăcere pentru mine că am avut o serie de seminare în perioada 2-6 martie, legate de încheierea Acordului de Liber Schimb cu UE. Tema abordată a fost aceea a contractelor internaționale și a fost o temă bine primită de către participanți. Am avut cinci seciuni foarte active. Am fost la Cedîr-Lunga, Bălți, Soroca, Ungheni și Chișinău. 

A: Este ușor asimilată informația de către agenții economici din Republica Moldova? De multe ori pot fi noțiuni/aspecte tehnice. 

S.A.: Am avut plăcerea să constat un real interes și că participanții utilizează o serie de elemente din tema contractelor internaționale în activitatea lor cotidiană. Am avut discuții active și fructuoase care au dovedit că sunt doritori să implementeze sugestiile și recomandările cu privire la încheierea unui contract international.   

A.: Care sunt cele mai mari lacune ale mediul de business din Republica Moldova, în opinia dvs.? 

S.A.: Eu nu le-aș spune lacune ci lucruri care trebuiesc îmbunătățite. Principalele recomadări sunt legate în mod esential de modul de abordare și analiză a riscurilor în îcheierea contractelor și în relațiile cu partenerii externi, o mai bună informare cu privire la calitatea partenerilor și crearea unui system care să permit o analiză a riscurilor. De asemenea, ar trebui lucrat mai mult la îmbunătățirea urtilizării metodelor de plată externe. 

A.: Bănuiesc, avem și anumite oportunități. La ce putem fi noi mai buni, ca agenți economici? 

S. A.: Calitatea produselor moldoveneștieste de un standard superior. Produsele moldovenești sun produse cu un gust bun, cu anumite calități estetice foarte bune. Ele pot să acceadă ușor pe piețe, atât timp cât au un marketing adecvat și o promovare adecvată. Am avut marea plăcere să întâlnesc producători din industria textilă care sunt interesați de piețele Europei de vest.  Având în vedere că am activat o perioadă în Republica Moldova și cunosc unele branduri din industria textilă, susțin cu tărie că acestea pot avea success pe piața românească și piața Europei de vest.

A.: Care ar fi trei pași principali pe care ar trebui să-i facă un agent economic ca să-și poată exporta produsele în UE?  

S. A.: În primul rând e vorba de marketare, începerea prezenței pe piață cu lotiru de produse eșantion care să aducă un feed-back cu privire la actractivitatea lor, după care începerea distribuției de scară mare. 

A.: Cum decurge ajustarea legislaţiei din Republica Moldova la standardele UE? Mă refer aici și la aspectul temporal (ca durată) dar și la aspect legate de realităţile din Moldova, cum ar fi necesități ecnomice VS voiță politică, relații de cumetrism, corupție etc.

S. A.: Atât cât am observant eu, asocierea la UE și semnarea Acordului a fost un proces apreciat ca fiind unul operativ și pozitiv din parteareprezentanților Uniunii Euroepene și a Forurilor internaționale. În ceea ce privește activitățile post-asociere, îmi iamginez căeste un proces complex. Aspirațiile și angajamentele autorităților de la Chișinău sunt în linia continuării bune a acestor schimbări.

Sistemul bancar moldovenesc

A.: Ce părere aveți despre situția actuală din sistemul bancar moldovenesc, fluctuațiile de pe piața valutară, deprecierea monedei naționale?

S. A.: Este evident că suntem într-o etapă complicată din punct de vedere al provocărilor externe. Este o etapă în care piețele internaționale întâmpină mutații complexe, dar și pe pieta regional înregistrăm situații complexe ca urmare a evenimentelor din Ucraina și a evoluțiilor economice din regiune.  Aceste evenimente produc efecte majore și ele trebuiesc bine controlate și manageriate. Am observant măsuri acre vin să corecteze și să mențină într-un trend normal evoluția monedei naționale. În continuare un factor major de influență este cel psihologic. Cred că lucrurile ar trebui să se stabilizeze într-o calmare a psihozei, a acelui agiotaj despre care se vorbește.    

A.: Prin ce se deosebeste sistemul bancardin Republica Moldova de cel din alte țări? 

S. A.: Sistemușl bancar din Republica Moldova se deosebește de cel din alte țări prin prezența într-un număr limitat al operatorilor bancari internaționali, al grupurilor bancare internaționale. Din totalul de 14 bănci aparteneța la grupurile bancare internaționale sunt doar patru. Aceasta îi dă o conotație locală și o responsabilitate mai mare a întreținerii capitalurilor locale. Evident încă sunt întrebări deschise legate de transparența acționariatului la aceste bănci locale și o serie de elemente special legate de măsurile luate de Banca Centrală în privința a trei bănci din sistem.    

A.: Sunt voci care spun că 14 bănci comerciale e prea mult pentru Republica Moldova? În viziunea dvs, există vreo posibilitate ca cele trei bănci administrate special să fie comasate sau lichidate? 

S. A.: Nu cred că numărul băncilor este un indicator, ci volumul activității, nivelul de capitalizare bancară consolidată. Din acest punct de vedere, aș spune că în Republica Moldova încă mai trebuie capital bancar. Eu nu cred că poate exista o decizie administrative de comasare. Poate fi doar o decizie de piață a unui antreprenor, a unui grup bancar de preluare și consolidare a activității sau în caz extreme de lichidare, dacă situația o impune. Versiunea comasării printr-o decizie administrative, din punctul meu de vedere, este exclusă. 

Lifestyle 

A.: Într-un interviu de prin 2012 spuneați că vedeți cumetrismul din Republica Moldova ca pe un „network extern” deosebit de puternic în viaţa socială şi în business. Încă mai sunteți în continuare de această părere?

S. A.: Societățile se schimbă în sute de ani. Nu am cum să nu validez această precizare a mea. Evident e un lucru care încă funcționează, care încă este present în societate cu părți atât positive, cât și negative. Eu nu l-aș vedea doar din prespectivă negative. Poate fi foarte efectiv în anumite situații, după cum poate fi foarte dăunător în alte situații.

A.: Au devenit mai punctuali businessmanii din Moldova?

S. A.: Din câte am văzut, încep ca lucrurile să se activeze în sensul bun. Răspunsul este „DA”. Am avut întâlniri productive desfășurate în termenele convenite.

A.: Unde vă regăsim în perioada imediat următoare? Există vreo posibilitate să reveniți în mediul de afaceri din Republica Moldova.

S. A.: În acest moment sunt implicat în mai multe proiecte în România, dar sunt deschis și avem discuții de proiecte în Republica Moldova. Cu siguranță ne vom mai întâlni. Prefer proiecte de termene rezonabil scurte, care să-mi permită să fiu prezent pe ambele maluri ale Prutului.

A.: Dle Andrei, vă mulțumim pentru discuție. A fost o plăcere să dialogăm.

S.A.: Mulțumesc și eu.   

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 27 Congaz. Cine sunt doritorii de a accede în Adunarea Populară, ce averi au de declarat și ce funcții au candidații uneia dintre circumscripțiile arondate satului Congaz

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 27 Congaz. Cine sunt doritorii de a accede în Adunarea Populară, ce averi au de declarat și ce funcții au candidații uneia dintre circumscripțiile arondate satului Congaz

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Fostul deputat condamnat în România, Cristian Rizea, nu poate fi încă extrădat autorităților de peste Prut, pentru că... Explicația ministrului Justiției

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.