Ministra Sănătății: Pe cazul celor 168 de ambulanțe ce urmează să fie livrate, nu există un dosar penal. Obiecțiile țin de echipament

Ministra Sănătății: Pe cazul celor 168 de ambulanțe ce urmează să fie livrate, nu există un dosar penal. Obiecțiile țin de echipament

Pe cazul celor 168 de ambulanțe ce urmează să fie livrate în R. Moldova nu există un dosar penal. Aceasta afirmă ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, făcând referire la Procuratura Anticorupție care a prezentat o decizie cu privire la neinițierea dosarului penal din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii. Mai mult, agentul economic este dispus să înlăture neconformitățile ce țin de dotarea cu echipamente a unităților, înainte ca ambulanțele să fie livrate în țară.

Potrivit ministrei, în luna iulie a fost constituită o comisie care a realizat evaluarea dotării ambulanțelor ce urmează să ajungă în R. Moldova. Rezultatele evaluării arată că obiecțiile comisie țin de echipamentul cu care este dotată ambulanța examinată. Mai exact, unitatea nu corespundea la trei puncte: ventilatorul, un ecran al unui aparataj și ceea ce ține de electo-cardigraf, a explică ministra în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, la TVR Moldova.

Ca urmare a constatărilor, partea turcă a venit cu răspunsuri prin care se arată dispusă să schimbe aceste echipamente în condițiile în care vor fi prezentate precizări cu privire la ce utilaj urmează să fie modificat.

Publicitate

„Vreau să vă spun că atunci când am venit la minister, am căutat un act constatator al neregularităților depistate de acea comisie și, în afară de un raport de deplasare, nu am găsit niciun alt act probat”, a explicat Dumbrăveanu.

Cu referire la informația că ar exista un dosar penal deschis pe marginea acestui caz, ministra a menționat că acesta nu ar fi fost inițiat din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii.

„Au existat anumite riscuri pentru că s-a achitat deja 10% din suma contractului, conform procedurii. Putea apărea un litigiu în instanța de arbitraj internațional și trebuia să achităm agentului economic acel venit ratat.

În acest context s-a luat decizia de a se încheia un acord adițional la contractul existent pentru prelungirea contractului pentru 2020, dar am solicitat agentului economic să prezinte pe teritoriul R. Moldova două ambulanțe, să fie prezentate cu dotările tehnice prevăzute în contract”, a continuat ministra.

După ce echipamentul va fi modificat, lotul de ambulanțe va fi reevaluat de o comisie din medici practicieni și specialiști și doar apoi se va decide livrarea întregului lot de ambulanțe, dă asigurări Dumbrăveanu.

Lotul de 168 de ambulanțe este finanțat din bani externi, suma achiziționării ridicându-se la 12 milioane de euro. Mașinile sunt de model Ford.

Amintim că anterior deputații fracțiunii parlamentare PAS Sergiu Litvinenco și Igor Grosu au solicitat Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție să se autosesizeze în cazul licitației celor 168 de ambulanțe, despre care șeful statului, Igor Dodon, anunța că vor fi curând livrate. În opinia parlamentarilor, licitația ar putea fi trucată așa cum doar o companie a aplicat la procedură.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal