Ceban spune că va reconstrui trecerile subterane în mai puțin de patru ani

Ceban spune că va reconstrui trecerile subterane în mai puțin de patru ani

Trecerile subterane din Chișinău vor fi reconstruite în mai puțin de patru ani. Mai exact, ar fi vorba de cinci subterane în fiecare an. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul general, Ion Ceban, care a inspectat astăzi pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare și Sânt. Edilul a declarat că ar fi nevoie de aproape un milion de euro pentru reabilitarea trecerii subterane respective.  

„Sunt subterane care arată oribil. Noi vrem să începem să reabilităm aceste subterane, majoritatea printr-un parteneriat public privat. Aici vorbesc de un termen de mai puțin de patru ani cât am menționat până acum și mai mult de cinci subterane într-un an. Antenționez pe cei care și-au bătut joc de primărie și oameni, ca să câștige un ban, să se care benevol din aceste subterane”, a declarat Ion Ceban.

Primarul capitalei a menționat că a fost semnată dispoziția prin care anunță agenții economici să elibereze pasajele subterane

Publicitate

„Este o mini piață centrală cu scări distruse. În cele 22 de subterane avem peste 80% din arendași care sunt răuplatnici. De exemplu aici avem un agent economic care are datorii de 13 milioane de lei și ocupă mai mult de jumătate din subterană. Începând cu ziua de astăzi va fi semnată dispoziția de preavizare, de eliberare a spațiiilor pentru reconstrucția subteranelor din municipiu”, a mai spus Ceban.

Precizăm că fostul edil interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a anunțat în primăvara anului 2019 că trecerile subterane ar urma să fie scoase la licitație, astfel încât agenții economici, care sunt interesați să își desfășoare activitatea în aceste spații, să le poată arenda pentru o perioadă de 10 - 15 ani cu condiția să acopere cheltuielile de reparație ale acestora.

Subiectul trecerilor subterane din Chișinău e de mai mult timp prezent pe agenda publică. Încă în primăvara anului 2018, pe când la șefia capitalei se afla Silvia Radu, un grup de arhitecți au analizat mai multe treceri care urmau să fie renovate. Spre exemplu, autoritățile municipale au anunțat atunci transformarea pasajului subteran de lângă Spitalul Municipal Nr. 1 după standardele din orașele europene: reconstrucția scărilor, pereților, iluminarea pasajului, dotarea cu rampe de acces. Costul eventualelor lucrări de reabilitare au fost estimate la aproximativ 3 milioane de lei. A trecut mai bine de doi ani de atunci, dar lucrările nu au început.

În ianuarie 2018, primăria a anunțat că planifica să reabiliteze opt pasaje subterane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal