
Promis pentru 2019, noul sediu al Serviciu 112 a fost inaugurat. Clădirea este alimentată în totalitate cu energie verde
Preconizat să fie dat în exploatare la finele anului 2019, sediul Serviciului pentru preluarea apelurilor de urgență 112 este inaugurat la începutul anului 2020. Reprezentanții MEI dau asigurări că noul edificiu corespunde rigorilor de securitate și este alimentată în totalitate cu energie verde. Spațiul total se întinde pe 1.295 m2, iar pentru renovarea și utilarea clădirii au fost cheltuiți circa 33 de milioane de lei.
・
Noul sediu ar trebui să contribuie la sporirea calității serviciilor acordate de Serviciului 112, dă asigurări ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, care a participat la ceremonia de inaugurare a edificiului.
Aceasta, în condițiile în care sediu corespunde rigorilor de securitate și autonomie energetică. Este de menționat că clădirea este primul Centru de preluare a apelurilor, din cel aflate în Europa care este alimentat 100% cu energie verde ca sursa energetică de bază. Spațiul total al noului Centru este de 1.295 m2. Banii pentru renovare au fost alocați din bugetul de stat și constituie 33 de milioane de lei.
„Blocul este alimentat din energia generată de Parcul fotovoltaic din apropiere, dar care este conectat și la rețelele standard de alimentare cu energie”, a declarat ministrul Economiei.
În prezent, Serviciul 112 asigură un „ghișeu unic” pentru preluarea și gestionarea apelurilor de urgență, coordonarea şi sincronizarea activităților serviciilor specializate de urgență, alertarea şi implicarea simultană a acestora, utilizând funcționalitățile avansate ale sistemului informațional automatizat al Serviciului 112.
În Republica Moldova acest serviciul se bazează pe cea mai avansată soluție tehnică la nivel european, elaborată de compania suedeză „Carmenta”, care este utilizată în prezent doar în câteva țări UE. Sistemul implementat permite cea mai avansată localizare geografică a apelantului și digitizarea tuturor proceselor, ce a ridicat eficiența rețelelor și serviciilor electronice, Serviciul 112 din Moldova fiind inclus în Top 10 țări care au sisteme avansate de localizare a terminalelor mobile ale apelanților în cazurile de urgență, în baza parteneriatelor implementate cu Google Inc. și Apple Inc.
Timp de doi ani de la lansare, au fost preluate peste 5,3 milioane de apeluri de urgență, în mediu un operator preia 250-300 apeluri pe tură.