Viorel Morari, cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani

Viorel Morari, cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani

Pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost deschis un nou dosar penal, acesta fiind bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a spus că la baza inițierii acestui dosar au servit materialele jurnalistice.

Afacerea, administrată de familia lui Morari

Activitățile infracționale ar fi avut loc în perioada 2013-2019. Oamenii legii bănuiesc că acestea au fost comise prin intermediul membrilor familiei lui Viorel Morari, dar și cu ajutorul altor persoane apropiate, înrudite, interpuse, inclusiv persoane juridice.

„Aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și al altor state, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general a spus că persoanele care au fondat și au administrat SRL-ul „Irarom-Grup”, care citit invers este Morari, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Firma era fondată și administrată de mama și fratele fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

Deși pe parcursul anilor 2013-2014 mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 2.500 de lei, în anul 2014 ea a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar”, în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

Stație PECO, favorizată de ANRE

În anul 2014, întreprinderea „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare, în satul de baștină al procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei. 

„La cererea directorului firmei și după intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorând capacitatea instalației de la 1.300 kW la 3.900 kW. Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1.300 de kW și mai mult”, a menționat procurorul general.

Averile familiei

Concomitent, au fost investigate și investițiile în bunuri imobile ale familiei, părinților și fratelui procurorului. Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2013-2018, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 113 mii de lei, tatăl – 46 de mii de lei, iar fratele – 786 de mii de lei.

Totuși, în intervalul anilor 2012-2019, părinții acestuia, neavând alte surse de venit decât cele indicate oficial, aflându-se în permanență pe teritoriul republicii, au achiziționat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 de mii de euro, a spus Stoianoglo.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2019, mama lui Viorel Morari a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, două case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 de mii de euro.

Acuzatorii mai spus că, în perioada 2015-2018, fratele acestuia a procurat sau a primit ca donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, o casă de 93 m.p. și o construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 de mii de euro.

„Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, împreună cu persoana cu care se află în căsătorie civilă - la fel procuror, nu dețin cu drept de proprietate niciun bun imobil sau mobil, inclusiv niciunul dintre automobilele pe care le-au folosit începând cu anul 2014”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

ANI nu a constatat abateri de la lege

Procurorul General a spus că, anterior, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a efectuat un control al veniturilor și proprietăților lui Viorel Morari, însă nu a constatat nereguli, deși toate informațiile prezentate de către SIS și Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor indicau contrariul.

Acțiunile membrilor familiei fostului șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL „Irarom-Grup” sunt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de spălare de bani.

Alexandr Stoianoglo a spus că bunurile menționate ar urma să fie sechestrate de Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale și Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Procurorul general a spus că Viorel Morari este vizat și în alte câteva procese penale, refuzând să ofere mai multe detalii.

Menționăm că Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale.

Vezi și aceste știri
Cum este testată populația pentru COVID-19 în țările bogate. Germania pregătește „pașapoarte de imunitate” ca să redeschidă economia

Cum este testată populația pentru COVID-19 în țările bogate. Germania pregătește „pașapoarte de imunitate” ca să redeschidă economia

Coronavirus: 67 de persoane sunt în stare gravă. Persoanele pe peste 50 de ani sunt cele mai vulnerabile

Coronavirus: 67 de persoane sunt în stare gravă. Persoanele pe peste 50 de ani sunt cele mai vulnerabile

Cum s-au infectat lucrătorii medicali dintr-un spital din Ștefan Vodă: „Colegii noștri au scăpat în afara orelor de lucru niște elemente”

Cum s-au infectat lucrătorii medicali dintr-un spital din Ștefan Vodă: „Colegii noștri au scăpat în afara orelor de lucru niște elemente”

Advertoriale
Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

„Coridor verde” în magazinele Kaufland pentru personalul medical, angajații MAI și cei ai Ministerului Apărării

„Coridor verde” în magazinele Kaufland pentru personalul medical, angajații MAI și cei ai Ministerului Apărării

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Chișinău Youth Orchestra, cu cele mai tari hituri Carlas Dreams, pe scena „Românii au...
 • Ești iubitor de muzică și îți dorești senzații noi? Revoluția prin care vom asculta...
Cele mai populare
 • 1
  Ion Sturza: Dacă guvernarea mai aplică plasturi și șopârle de 2 lei, Moldova nu supraviețuiește crizei economice (VIDEO)
 • 2
  Trei întrebări „incomode” de la NTV Moldova și Accent TV pentru președintele Igor Dodon (VIDEO)
 • 3
  Oameni ca tine: Doctorița care și-a transformat visul în vocație și aduce cu propriile mâini noi vieți pe pământ (FOTO)
 • 4
  86 de cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova, dintre care 17 lucrători medicali
Autentificare