Compania Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului „Cetățenie prin Investiții” spune că este gata să reia implementarea acestuia, după data de 20 februarie, când expiră moratoriul impus de Parlamentul de la Chișinău. Mai mult, reprezentanții companiei spun că nu văd relevante temerile exprimate anterior de experți, dar și oficili din țara noastră și că Republica Moldova are doar de câștigat de pe urma acestui program. De cealaltă parte, reprezentanți ai societății civile atrag atenția asupra constatărilor instituțiilor europene.
Gata de continuitate
„Intențiile de anulare vin de obicei de la partide de opoziție, care odată ajunse la guvernare continuă programul, cu unele mici modificări. Cred că aceste declarații sunt pur politice. Am auzit de moratoriu, care a afectat atât procesarea cererilor depuse cât și depunerea cererilor noi. Suntem disponibili pentru un dialog cu organele de resort din Republica Moldova. Nu am văzut până acum riscuri evidente exprimate de colegii din Republica Moldova. Suntem gata să reluăm acest program”, a declarat directorul relații cu publicul al companiei Henley & Partners, Paddy Blewer.
Cine verifică mai bine
Reprezentantul companiei dă asigurări că în procesul de acordare a cetățeniei prin investiție sunt verificate la sânge proveniența surselor financiare ale solicitantului.
„Un instrument de verificare îl reprezintă metodele Europol și Interpol, care verifică atât solicitantul, cât și sursele lui financiare. Aceste verificări sunt mai stricte decât majoritatea celor folosite de organismele financiare. Metoda obținerii cetățeniei prin investiții este cea mai riscantă de a legaliza capital pentru un individ cu trecut criminal sau neonest. Numărul verificărilor și natura verificărilor la care sunt supuși acești pretendenți, sporesc probabilitatea descoperirii unor infracțiuni extrem de mari. Programul reduce la zero temerile exprimate anterior și nu servește nicidecum pentru acoperirea acțiunilor de spălarea a banilor sau finanțarea terorismului. Există metode mult mai simple de obținere a cetățeniei, cum ar fi redobândirea cetățeniei în baza gradelor de rudenie” a mai punctat reprezentantul Henley & Partners.
De cealaltă parte, experții atrag atenția asupra rapoartelor organizațiilor internaționale și a faptului că persoane vizate în raportul Kroll ar fi beneficiat deja de existența acestui program în Republica Moldova.„Legea privind abrogarea programului a fost deja aprobată în prima lectură și în paralel există acest moratoriu. Asta dă peste cap deja declarațiile precum că doar opoziția promovează abrogarea, pentru că fiind în opoziție s-a inițiat abrogarea, venind la guvernare deja s-a abrogat în primă lectură și urmează să fie identificată finalizarea acestui proces. Au apărut informații privind profilul unor aplicanți, care se regăsesc în raportul Kroll. Comisia Europeană a prezentat un raport despre schemele de cetățenie și reședință în UE, iar în capitolul cinci este vizată Republica Moldova care oferă cetățenie prin investiții și care facilitează o ocolire a sistemului Schengen de verificări. Din nou, lasă de înțeles că regimul Schengen este mult mai dur decât procedurile interne de acordare a cetățeniei prin investiție”, a declarat expertul Veaceslav Negruța.
„La obținerea vizelor nu se verifică transferurile bancare, originea surselor. Este o interpretare eronată a unui raport al Comisiei Europene. Sistemul de investigare privind obținerea cetățeniei prin investiții este mult mai riguros comparativ cu procedura de obținere a unei vize Schengen. De aceea, nu cred că UE și-ar putea schimba poziția în privința regimului liberalizat de vize acordat Republicii Moldova. Repsponsabilitatea companiei Henley & Partners este de a aduce solicitanți de cetățenie în Republica Moldoca. Mai departe procesarea cererilor are loc de către funcționari publici din Republica Moldova. În acest caz, întrebarea este către oficiul de țară. Ei dispun de toate datele și sunt responsabili de verificarea dosarelor”, a argumentat Blewer.
Clauzele secrete ale contractului
În același timp, reprezentantul Henley & Partners spune că nu știe ce riscă țara noastră dacă se ajunge la abrogarea definitivă a proiectului, dar recunoaște că în contract sunt anumite clauze confidențiale.
„Nu am nicio informație dacă va fi prelungint sau nu programul. Ca și în orice contract sau înțelegere sunt clauze de încetare înainte de termen. Ele sunt confidențiale. Nu cunosc toate detaliile, dar cu siguranță există anumite prevederi ce țin de anularea contractului înainte de termen. Republica Moldova și-a asumat anumite angajamente față de potențialii investitori. Ar fi important ca Republica Moldova să-și onoreze obligațiile. Reieșind din natura acestui contract, nu aș fi surprins dacă ar exista clauze similare (n.r. - celor menționate anterior de fostul ministru al Economiei Vadim Brînzan). Dar, nu vreau să speculez asupra unei eventuale decizii a Guvernului RM”, a mai adăugat Blewer.
În iulie 2019, fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan spunea că dacă Parlamentul va întrerupe programul dobândirii cetățeniei prin investiții, Republica Moldova va fi nevoită să plătească milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul, întrucât o asemenea clauză ar exista în contractul semnat, anterior, de Ministerul Economiei. Tot atunci, șeful de la Economie sublinia că dosarele depuse până la acel moment ar urma „să aducă Republicii Moldova milioane de euro, sumă considerabilă care nu costă nimic țara noastră, în afară de riscul reputației”.
Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Opoziția de atunci a criticat inițiativa democraților.
La 18 iunie 2019, Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect de lege prin care se dorește abrogarea legii cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție. Două săptămâni mai târziu, Legislativul a instituit și un moratoriu asupra acordării cetățeniei Republicii Moldova prin investiție.
Pe 17 decembrie 2019, Guvernul Chicu a aprobat prelugirea moratoriului, începând cu 20 decembrie 2019 și până pe 20 februarie 2020.
După ce moratoriul a fost votat, presa a descoperit că noul proprietar al capitalului majoritar „Avia Invest” ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, Andrei Goncearenco, ar fi depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova prin intermediul programului ce prevede investiții.
Vezi și aceste știri

Italia declară stare de urgență în cinci regiuni nordice din cauza celei mai grave secete din ultimii 70 de ani

Un bebeluș de trei luni a decedat după ce ar fi fost aruncat de la etaj de către tatăl său
