Amnesty International cere Guvernului să asigure condiții optime de igienă în școlile din țară. A fost lansată o petiție în acest sens

Amnesty International cere Guvernului să asigure condiții optime de igienă în școlile din țară. A fost lansată o petiție în acest sens

Grupuri sanitare anexate sau integrate în clădirea de bază a școlii, toalete suficientepentru fete, băieți, profesori, femei și bărbați, veceuri care să asigure intimitatea. Sunt doar câteva dintre solicitările Amnesty International pentru Guvernului Republicii Moldova. Organizație le cere autorităților să asigure în regim de urgență condiții optime de igienă în școlile din țară. De asemenea, solicită dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar. Autorii cererii susțin că o toaletă curată și sigură în școli este un drept, nu un privilegiu.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și datelor unei cercetări realizate de către un grup de adolescenți din cadrul „Platformei Copiilor”, aproximativ jumătate dintre școlile din Republica Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau nu le folosesc, chiar dacă ele există.

Școlile dispun, de obicei, doar de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate. Astfel, aproape jumătate din elevii din Republica Moldova utilizează veceul amplasat afară, în curtea școlii, indiferent dacă este cald sau frig. Copiii nu dispun de facilități care să satisfacă standardele de bază privind apa, sanitația și practicile de igienă.

Publicitate

Aceste practici încalcă grav dreptul la apă și sanitație, la sănătate, la trai decent și la educație. De asemenea, aceste practici vin în contradicție cu Standardele minime ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ.

Autorii petiției subliniază că accesul la condiții adecvate de sanitație și igienă în instituțiile de învățământ contribuie la asigurarea unui mediu sănătos de învățare, la diminuarea răspândirii bolilor și influențează pozitiv procesul de școlarizare și învățare.

Recent, jurnaliștii AGORA au realizat un material la acest subiect, în cadrul proiectului de Jurnalism de Soluții. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal