Peste 1.500 de deținuți au beneficiat de reducerea detenției într-un singur an. Guvernul vrea suspendarea mecanismului

Peste 1.500 de deținuți au beneficiat de reducerea detenției într-un singur an. Guvernul vrea suspendarea mecanismului

Cel puțin 1.500 de pușcăriași au beneficiat, în perioada 1 ianuarie 2019 - 10 februarie 2020, de reducerea termenului de detenție din cauza condițiilor precare din închisori. Datele se regăsesc în nota informativă a unei hotărâri de Guvern, prin care se propune suspendarea aplicării prevederii care permite micșorarea pedepsei. Dacă proiectul va fi votat și de deputați, Executivul se obligă să prezinte Parlamentului, până la 1 septembrie 2020, un nou mecanism compensator perfecționat.

Actualul mecanism, care prevede reducerea pedepsei în cazul detenției în condiții precare, a devenit funcțional la 1 ianuarie 2019. De atunci, au fost înregistrate în instanță 5.372 de plângeri din partea deținuților, care au cerut aplicarea acestei prevederi. În contextul în care în penitenciare sunt aproximativ 6.700 de pușcăriași, Ministerul Justiției a catalogat aceste date drept alarmante.

Din numărul total de plângeri, au fost examinate circa 3.445, fiind pronunțate decizii pe 2.402 de plângeri. Prin urmare, peste 1.500 au fost admise, adică deținuții au beneficiat de reducerea termenului de detenție.

Publicitate
...

„Respectivul proiect este o urgență. Ies la libertate persoane care reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea statului. Noi trebuie să ținem cont că pedeapsa penală, când este stabilită de judecător, este stabilită astfel încât acel condamnat să se resocializeze. Ca să se calmeze deținuții, cererile depuse vor fi examinate în condițiile legii din perioada când au fost înregistrate”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagavecshi.

Mai mult, Ministerul Justiției a constatat că plângerile au venit de la toate penitenciarele din țară. „Evoluţia aplicării mecanismului compensatoriu relevă tendinţa aplicării acestuia unui număr semnificativ de deţinuţi, dacă nu chiar absoluta majoritate a acestora, ceea ce, în condiţiile socio-economice existente, vădit contravine voinţei legiuitorului, prin faptul că subminează drastic instituţia răspunderii penale şi afectează principiul individualizării pedepsei penale”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Amintim că fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, condamnat în 2016 la nouă ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de ifluență, a fost liberat condiționat, pe 3 decembrie 2019, din Penitenciarul nr. 13 din capitală. Asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să reducă termenul de detenție cu 682 de zile, adică cu aproape doi ani. Decizia a fost luată în baza constatărilor Curții Europene pentru Drepturile Omului. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal