Proiectul Tekwill se extinde la nivel național - pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului (VIDEO)

Proiectul Tekwill se extinde la nivel național - pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului (VIDEO)

Aproximativ 12 milioane de euro anual – este asistența financiară de care beneficiază Republica Moldova din partea Suediei în ultimii ani, pentru dezvoltarea proiectelor cu impact local și interregional. Valoarea finanțării plasează Suedia în top 5 donatori ai Republicii Moldova. Printre proiectele strategice de asistență și sprijin ale partenerului extern sunt facilitarea cooperării cu Uniunea Europeană, politici și reforme pentru promovarea democrației, dezvoltarea întreprinderilor din turism, IT, textile și industria vinurilor la scară mică, sporirea cunoștințelor și a gradului de conștientizare a provocărilor și a soluțiilor de mediu, îmbunătățirea administrării impozitelor, sporirea veniturilor fiscale ș.a.

TIC – sector important pentru dezvoltarea economiei RM

Potrivit ministrului suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare, Peter Eriksson, aflat într-o vizită la Chișinău, unul dintre domeniile-cheie susținute de Suedia este sectorul TIC – domeniu dinamic, care poate contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării pe termen lung. Actualmente în Republica Moldova peste 15 mii de oameni profesează în acest sector, salariul mediu fiind de cca 1600 USD/lunar, iar valoarea sectorului atingând o cifră de 328 mil. USD. Doar în ultimii 10 ani veniturile din vânzarea produselor și serviciilor pe acest segment au crescut de 40 de ori. Oficialul consideră că introducerea componentei TIC în toate sferele de guvernare este aliniată cu promovarea valorilor Suediei și ale Uniunii Europene, precum: transparența, respectarea legislației, incluziunea socială, egalitatea de gen sau economia durabilă. Un proiect care împărtășește aceleași principii și care s-a bucurat de asistență din partea Suediei este și „Tekwill”.

TEKWILL – cartea de vizită a Republicii Moldova în domeniul TIC

„Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului Tehnologiilor Informaționale din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21, printr-un parteneriat de succes dintre Suedia și Guvernul Statelor Unite ale Americii. În cei 5 ani de la crearea sa, „Tekwill” – platformă emblematică pentru sectorul TIC – a dezvoltat o rețea vastă pentru colaborare între reprezentanții sectorului de afaceri, ai învățământului și ai donatorilor internaționali, oferind diverse programe pentru dezvoltarea și susținerea antreprenoriatului, dar și de pregătire a forței de muncă.

Grație investițiilor partenerilor de dezvoltare, „Tekwill” a devenit cartea de vizită a țării:

 • 611 întreprinderi au beneficiat de inițiativele de dezvoltare a forței de muncă,
 • 331 parteneriate au fost stabilite,
 • peste 500 de inițiative de dezvoltare a forței de muncă au fost încheiate,
 • peste 43 de mii de studenți și tineri profesioniști au fost antrenați în diferite programe educaționale,
 • 395 companii au primit asistență,
 • peste 9,5 milioane de dolari au fost atrași de startup-urile susținute de „Tekwill”.

Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. 

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL:Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT. Toate acestea în scopul obținerii unei creșteri a numărului de profesioniști calificați în domeniu și promovarea unor startup-uri de succes pentru construirea unui ecosistem de clasă mondială. Iată de ce în acest an TEKWILL evoluează – de la centru de excelență la proiect național – pentru a răspunde noilor provocări ale domeniului.”

Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. 

Vezi și aceste știri
Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 ajunge la aproape 350

Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID-19 ajunge la aproape 350

Podcastul „Bilet în Parlament”, reinventat pe timp de epidemie: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19

Podcastul „Bilet în Parlament”, reinventat pe timp de epidemie: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19

O femeie din Ocnița a fost transportată cu un elicopter SMURD la Chișinău (VIDEO)

O femeie din Ocnița a fost transportată cu un elicopter SMURD la Chișinău (VIDEO)

Advertoriale
EuroCreditBank anunță prelungirea automată a depozitelor pentru persoane fizice

EuroCreditBank anunță prelungirea automată a depozitelor pentru persoane fizice

Cât i-a luat companiei StarNet să construiască toată rețeaua IT a noului spital de la Moldexpo

Cât i-a luat companiei StarNet să construiască toată rețeaua IT a noului spital de la Moldexpo

Balkan Pharmaceuticals a făcut alte două donații de câte 500 de litri de soluție dezinfectantă spitalelor de la noi

Balkan Pharmaceuticals a făcut alte două donații de câte 500 de litri de soluție dezinfectantă spitalelor de la noi

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Asta da surpriză! Prințul William și Kate Middleton, într-o întâlnire online cu niște...
 • Zi de naștere pe timp de pandemie. Cătălin Lungu le dedică tuturor sărbătoriților o...
Cele mai populare
 • 1
  Chicu: CC a suspendat legea prin care Guvernul și-a angajat răspunderea
 • 2
  Mitropolia Moldovei: Paștele Blajinilor se amână pentru prima duminică din iunie
 • 3
  Chișinău: Oameni ai străzii beau dezinfectant din troleibuze
 • 4
  Șase tineri din Bălți, amendați cu 22 de mii de lei fiecare. Au consumat bere în curtea unui bloc de locuit (VIDEO)
Autentificare