După șase ani: Fondatorii AGORA spun cum și de ce au deschis o „piață publică” în Moldova

După șase ani: Fondatorii AGORA spun cum și de ce au deschis o „piață publică” în Moldova
Foto: Agora.md

Acum șase ani, cel puțin cinci oameni din Chișinău aveau furnicături în stomac și gâdilici la tălpi. Asta pentru că, deși aveau o experiență de dezvoltare a unui business media în Republica Moldova și știau că nu e tocmai domeniul în care banii vin cu sacii, s-au aventurat să mai împuște cu un site. Au ales inițial o nișă, dar apoi și-au dat seama că e cam îngustă pentru public și au devenit generaliști. Apoi, cei doi bărbați manageri au cedat cârma femeilor. Sper că ați recunoscut povestea. Acum șase ani, cei cinci se pregăteau de lansarea AGORA. I-am întrebat azi pe fondatorii portalului, unii dintre ei încă parte a boardului de manageri, ce înseamnă pentru ei AGORA și dacă  le-au îndreptățit așteptările după șase ani de activitate pe piața media din țara noastră. 

Dumitru Ciorici, fondator, manager Dezvoltare Interakt Media

„Încă din anul 2010 mi-am dorit să avem în portofoliul afacerilor noastre un site de business. Am reușit să transformăm acest plan în realitate abia patru ani mai târziu, când am reușit să stabilizăm financiar compania și să investim în conținut businees, mai calitativ, analitic. Așa s-a născut AGORA - din dorința de a oferi materiale jurnalistice calitative, emisiuni video într-un studio modern, apropo - una din primele redacții online din R. Moldova cu un studio video modern. Azi, sunt mândru că această platformă e casa unor jurnaliști onești, locația din rețeaua Internet pentru cititorii care caută să se informeze dintr-o sursă credibilă, corectă, rapidă - dar care are planuri foarte mari pentru viitorul apropiat. Stați aproape!”

Sergiu Galușca, fondator

„Mă bucur că ceea ce am creat acum șase ani s-a menținut și s-a dezvoltat. Iubesc AGORA nu pentru că sunt unul dintre fondatori, ci pentru că face un lucru foarte important pentru țara asta mică. AGORA era piață publică a orașelor din Grecia antică. La intrarea în Acropola din Atena scrie și astăzi: „Democrația a început de aici”. Unul din cele mai importante elemente ale democrației era piața, AGORA, locul unde marii gânditori ieșeau în stradă și vorbeau cu lumea. Acolo s-a născut democrația și acest lucru vreau să-l văd și în continuare în proiectul notru. Noi promovăm democrația, libertatea de exprimare. Asta e important. Acest proiectul întruchipează toate caracteristicile generației și societății noastre: schimbările care au loc, greutățile prin care trecem, idealurile la care aspirăm și, de ce nu, emanciparea femeilor. AGORA e condusă astăzi, aproape în totalitate, de femei.”

Vasile Galușca, fondator

„Pentru mine, AGORA este un jurnalism de calitate, fără compromis. În spatele acestui proiect stă o idee sinceră de a dezvolta o platformă de informare și, de ce nu, de educație. Timp de șase ani, ne-am apropiat semnificativ de scopul proiectului. Fapt datorat în întregime echipei AGORA. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că încă mai avem mult de lucru, ceea ce reprezintă o adevărată provocare.”

Tudor Darie, fondator

„În momentul lansării ne-am propus ca AGORA să devină cea mai credibilă instituție media din Moldova. Admir dedicația și efortul echipei AGORA, care muncește zi și noapte pentru ca oamenii să afle adevărul. În calitate de fondator, mă străduiesc să protejăm jurnaliștii de la presiunile politice ca ei să aibă libertatea editorială. Ce ține de așteptările mele, întotdeauna este loc pentru mai bine, de asta am să spun că mai avem de muncit ca să ne îndeplinim misiunea. Să reușim să fim mai rapizi, cu informații calitative și imparțiale, de care au nevoie vizitatorii noștri ca să poată lua cele mai importante decizii în viața de zi cu zi.”

Victoria Dumbravă, fondatoare, editoare-șefă

„Off. Ce înseamnă pentru mine AGORA? Altă întrebare, dacă se poate. Eu compar acest proiect cu o casă, construită în timp, cu un fundament solid, pereți siguri și acoperiș fără găuri. Nu e un proiect care a crescut ușor și nici nu am finisat construcția încă. Sunt mândră de imaginea și încrederea pe care am reușit să ne-o câștigăm în timp. Nu pot spune că suntem site-ul de știri din Republica Moldova cu cel mai mare trafic, dar audiența pe care o avem ne diferențiază de mulți. Am creat o comunitate a noastră pe care o creștem continuu. Dacă suntem căutați atunci când se vor a face anunțuri importante, pentru că e credibil să apari pe AGORA, înseamnă că totuși contăm. Dincolo de ce se vede, pentru mine e extrem de importantă acea parte din AGORA care nu e atât de vizibilă. Oamenii care muncesc zi de zi la acest proiect, felul în care ne organizăm activitatea, obiectivele ce ni le stabilim și toată chimia noastră internă. Aici e locul unde mi-am dezvoltat calitățile de lider. Dar, hai să vorbim mai multe la AntiConferință. Acolo îi vei vedea și cunoaște pe cei ce fac AGORA zi de zi. Nu jurnaliștii, dar oamenii din această redacție.”


Echipa AGORA a decis să spargă gheața la prima ediție, numită The Newsroom.

Victoria Dumbravă, Felicia Nedzelschi, Adriana Făureanu, Capitolina Turculeț, Dumitru Ciorici, Irina Harea-Mardari, Irina Soltan și Irina Ghelbur. Aceștia sunt oamenii care își vor depăși fricile și vor urca în scenă.

Poți vedea AICI ce vei afla de la jurnaliști, dacă vii la AntiConferință, pe 18 februarie, la ora 18:30, la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale.

Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a evenimentului. Le mulțumim partenerilor pentru susținere: AccesImobilEngystolMoldova Agroindbank.

Biletele pot fi cumpărate pe iticket.md.

Vezi și aceste știri
Numărul populației în R. Moldova era de 2,64 milioane de persoane la începutul anului. Iată câți copii s-au născut până atunci

Numărul populației în R. Moldova era de 2,64 milioane de persoane la începutul anului. Iată câți copii s-au născut până atunci

Meteo: Vreme caldă și probabilitate de ploaie, prognozează meteorologii

Meteo: Vreme caldă și probabilitate de ploaie, prognozează meteorologii

Temperaturile aerului cresc alarmant în ultimele șapte decenii (STUDIU)

Temperaturile aerului cresc alarmant în ultimele șapte decenii (STUDIU)

Advertoriale
Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Vara asta, stai pe chill #ÎMPREUNĂ: maicom a lansat o linie de tricouri în colaborare cu KIT KAT ™

Vara asta, stai pe chill #ÎMPREUNĂ: maicom a lansat o linie de tricouri în colaborare cu KIT KAT ™

Donație importantă de medicamente, incluse în protocolul național de tratament al pacienților infectați cu COVID-19

Donație importantă de medicamente, incluse în protocolul național de tratament al pacienților infectați cu COVID-19

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Anna, fiica Anastasiei Zavorotniuk, s-a împărtășit cu grijile sale: „Viața mea s-a...
 • Solistul de la „SunStroke Project”, cu un mesaj sincer despre fiicele sale: „Mi-aș dori,...
Cele mai populare
 • 1
  Cebotari a fugit din țară? Bolea: Cu toată familia a plecat în această noapte. Ce spune Sîrbu
 • 2
  Date actualizate: Statele în care moldovenii pot călători și în ce condiții (DOC)
 • 3
  (UPDATE) Un copil a fost lovit de o mașină în timp ce se plimba cu bicicleta pe strada pietonală (VIDEO)
 • 4
  Igor Dodon se arată surprins de plecarea lui Gațcan din PSRM, așa cum îl cunoștea personal și chiar a apelat la serviciile medicale acordate de doctor
Autentificare