Tinerii antreprenori pot accesa credite cu dobândă redusă. Fondul, suplinit cu 100 de milioane de lei

Tinerii antreprenori pot accesa credite cu dobândă redusă. Fondul, suplinit cu 100 de milioane de lei

Tinerii antreprenori vor putea accesa în continuare credite cu dobândă redusă prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”. Potrivit Ministerului Finanțelor, fondurile de finanțare au fost suplinite cu 100 de milioane de lei pentru anul 2020. Rata maximă pentru beneficiari nu va depăși 6,5%.

Programul extins are scopul de a susține tinerii antreprenori în capitalizarea inițială a afacerilor sale, de a crea noi locuri de muncă, ținând cont de necesitatea acordării sprijinului suplimentar acestora prin reducerea dobânzilor la creditele noi contractate prin băncile comerciale.

De la lansarea Programului în anul 2019, 146 de tineri antreprenori au beneficiat de credite cu rata dobânzii promoțională redusă. Suma totală utilizată de beneficiari a constituit 94,8 milioane de lei, afacerile finanțate fiind extinse în 29 de raioane ale țării. Majoritatea beneficiarilor de credite au investit banii primiți în procurarea tehnicii agricole, echipamente pentru sisteme de irigare, îngrășăminte minerale, utilarea camerelor frigorifice, sere, material săditor, semințe, conectare la rețele electrice și apeduct, utilaje de fabricare a mobilei.

Publicitate

Cine poate solicita credit preferențial?

Beneficiari ai programului pot deveni persoanele fizice sau juridice cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani, care dețin cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii sau afacerii. Suma maximă a unui împrumut este de 1,5 milioane de lei.

Pentru a păstra ratele promoționale, afacerile, întreprinderile, sub-împrumuturile tinerilor nu se vor cesiona, dărui, sau înstrăina în primii doi ani de acțiune a creditului, urmând scopul implementării cu succes a afacerii finanțate. Domeniile de activitate eligibile sunt afacerile atât din agricultură în zonele rurale ale țării, cât și în alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul țării, înclusiv afaceri noi înregistrate.

Rata dobânzii la creditele din cadrul programului este redusă cu cel puțin două puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referință a altor surse de finanțare. Ratele fixe diminuate se vor aplica pentru băncile intermediare, dar și pentru toți beneficiarii finali pentru perioada integrală de acțiune a împrumutului subsidiar.

În prezent, în cadrul Programului participă 11 instituții bancare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal