
În legea pungilor de plastic s-au introdus sancțiunile. Amenzile ajung la 4.500 de lei, pentru persoane fizice
După aproape un an de când AGORA a scris că legea care interzicea sacoșele din plastic este nefuncțională, Parlamentul a votat pentru includerea sancțiunilor pentru utilizarea și comercializarea pungilor de plastic și a veselei de plastic.
・
Potrivit proiectului, sancțiunile pentru utilizarea pungilor și veselei din plastic vor fi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și de până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice.
„Am corectat o breșă în legislație, scăpată anterior. Anul trecut s-a omis elementul de sancțiune, or asta înseamnă că legea era declarativă și exista riscul ca ea să nu funcționeze. Am înregistrat anul trecut o inițiativă care să repare greșeala. Procesul a fost mai lent pentru că am avut consultări cu oamenii cărora le pasă mult de acest subiect. Suntem la capătul acestui proces. Proiectul introduce sancțiuni pentru folosirea pungilor de plastic și recipientelor din plastic, pentru a preveni poluarea mediului. Este o lege, dar asta presupune și o schimbare de obiceiuri”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, inițiatorul modificării legislative.
Prevederile legii se referă la utilizarea și comercializarea pungilor fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri; a pungilor de plastic subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj ; și a pungilor din plastic foarte subțire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj. Sancțiunile vor fi aplicate și pentru utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, a altor accesorii ale serviciilor de masă, precum și a bețișoarelor de unică folosință fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile.
Alaiba a precizat că agentul constatator va fi poliția, iar scopul legii nu este de a pedepsi oamenii „pentru că au o pungă de plastic în buzunar”.
„Nu e scopul nostru să pedepsim oamenii care umblă pe stradă cu pungă de plastic, noi vrem să eliminăm plasticul din circuit, asta înseamnă prevenirea plasării pe piață sau distribuirea gratuită. Ar fi o aplicare injustă a legii, cea de a pedepsi oamenii pentru că umblă cu punga în buzunar”, a subliniat deputatul.
Amintim că 2019 a fost anul în care cele mai groase pungi de plastic trebuiau să fie interzise, iar vânzarea lor - să fie pedepsită. Însă, tot în 2019, AGORA a descoperit că legea care trebuia să sancționeze agenții economici care mai vindeau sacoșe de acest fel... nu avea prevăzute sancțiuni.
În vara anului trecut, printr-o inițiativă a câțiva deputați PAS, amenzile pentru vânzarea pachetelor din plastic urmau să fie reintroduse, prin modificarea Codului Contravențional. Legea a fost votată în prima lectură în iulie, însă abia acum a fost votată final.