De la „e OK să avem opinii diferite” la „e nevoie de maximă diplomație”. Cum a comentat Batrîncea poziția lui Ciocoi cu privire la conflictul de pe Nistru

De la „e OK să avem opinii diferite” la „e nevoie de maximă diplomație”. Cum a comentat Batrîncea poziția lui Ciocoi cu privire la conflictul de pe Nistru

Declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru, a fost calificată de deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, drept o „opinie”. Comentariul a venit în contextul în care afirmația lui Ciocoi a atras după sine o moțiune simplă din partea PAS șin PPDA. Din start, socialistul a spus că „odată ce trăim într-un stat democratic, e ok să avem pluralism de opinii”. Mai târziu, Batrîncea a afirmat că Ciocoi s-a raportat, de fapt, la poziția convențiilor internaționale cu privire la conflictul de pe Nistru, și și-a încheiat discursul prin a spune că acest subiect trebuie tratat cu „extrem de multă diplomație”.

„Eu susțin demersul domnului Ciocoi că trăim într-un stat democratic, e ok să avem pluralism de opinii. Eu de exemplu cred că asta a fost un conflict fratricid, el putea fi evitat dacă unii politicieni nu forțau nota și nu luau decizii pripite. Noi credem că pe ambele maluri ale Nistrului trăiește același popor, suntem frați, rude, e posibil de găsit o soluție. Cu părere de rău se fac declarații care chiar îngrădesc posibilitatea de a găsi o soluție politică. Atunci când unii colegi vin cu declarații foarte tari, noi ne întrebăm dacă asta chiar ajută la reglementarea conflictului”, a spus Batrîncea, referindu-se la moțiunea PPDA.

El nu a putut spune ce poziție a adoptat întreaga fracțiunea PSRM față de declarația lui Ciocoi.

Publicitate

„Domnul ministru probabil a reieșit din unele convenții internaționale. Dacă noi dorim și credem că aceste acorduri trebuie perfecționate, haideți să venim cu drafturi. Eu nu am văzut de la colegi soluții. Sunt unii politicieni din R. Moldova și din regiune care speculează pe acest subiect, fac capital politic, dar nu aduc soluții”, a mai spus socialistul.

Într-un final, Vlad Batrîncea a pus capac discuției, afirmând că aceasta „e o chestiune foarte delicată, și trebuie tratată cu extremă diplomație”.

Pe 13 februarie, deputații PPDA au depus moțiune simplă împotriva activității Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Aceasta a fost citită în plen de deputatul Chiril Moțpan. Ulterior, și PAS a spus că susține moțiunea. La baza acesteia stă declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care a declarat că intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal