Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”

Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”
Foto: Ministerul Apărării


Discuții aprinse în Parlament au avut loc pe marginea proiectului care prevede majorarea vârstei militarilor angajați prin contract. Mai mulți deputați ACUM au spus că, astfel, se propune „îmbătrânirea” armatei. De partea cealaltă, socialiștii au insistat că Armata Națională nu are nevoie de tineri, ci de specialiști.

Ce prevede proiectul

La moment actual, se permite majorarea vârstei limită de încadrare în serviciul militar prin contract, care este de 45 de ani, pe un termen de până la cinci ani, adică până la 50 de ani.

Conform acestui proiect, care a fost votat în prima lectură, se propune excluderea acestui termen de cinci ani, oferind posibilitatea conducătorului structurii militare de a majora vârsta de încadrare până la limita vârstei de aflare în serviciul militar prin contract, după cum urmează: pentru efectivul de soldați și sergenți – 50 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade inferioare și superioare – 55 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade supreme – 60 de ani.

„Gaiciuc vrea să angajeze niște generali”

Mai mulți deputați din blocul ACUM au criticat documentul. De exemplu, unii s-au arătat nedumeriți că autorii proiectului nu au argumentat necesitatea implementării acestuia.

„Când scriem un proiect, trebuie să știm foarte clar câte funcții vacante sunt, care va fi impactul. Dvs sunteți jurist, eu învățător de istorie. Dar cunosc care sunt componentele notei informative când scriem un proiect de lege”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

„Celelalte state ar vrea să afle informația care funcție e vacantă, care specialist nu e în armată. Reieșind din secretele securității, nu am dat informația. Informația care vreți să fie vociferată de la tribuna centrală reprezintă un secret al statului”, a răspuns unul dintre autori, Vasile Bolea.

„Aceste prevederi promovează corupția în armată. Nu sunt prevăzute condițiile cum comandanții de unități vor stabili mecanismul de selectare. Acest proiect creează cadrul legal pentru angajarea persoanelor din anturajul ministrului Apărării, care au ajuns la o vârstă onorabilă. Ca să nu-i plătim din buzunarul partidului, să-i plătim din buzunarul statului”, a continuat Carp.

În replică, Bolea a spus că proiectul a fost elaborat când Victor Gaiciuc era deputat PSRM, fiind numit ulterior ministru al Apărării.

„Suntem nevoiți să cârpim unele funcții”

Mai mulți deputați au insistat pe angajarea tinerilor în armată. „Se creează impresia că dl Gaiciuc vrea să angajeze niște generali, iar săracii militari să continuă să primească salarii mizere. Trebuie să deschidem drumul pentru tinerii specialiști bine pregătiți, pregătiți în RM, nu oameni pregătiți într-un alt stat, cu o altă agendă. Doar cei pregătiți de instituțiile statului suveran RM au cel mai aproape de inimă interesul RM. Să nu creăm vid pentru a angaja nu știu pe cine, dar cu salarii mari”, a declarat deputatul PAS Mihail Popșoi.

Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a spus că reprezentanții Armatei Naționale au argumentat modificarea legislației în acest sens. „Nu sunt niște funcții care ar permite încadrarea unor fantome, vorbim de funcții prevăzute”, a adăugat acesta.

„Cred că aveți o responsabilitate specială și înțelegeți foarte bine că proiectul este dăunător pentru armată. Soluția de a crește vârsta e una care împinge armata spre o altă direcție. Asta îmbătrânește armata. Armata nu este pentru pensionat”, a intervenit deputatul PPDA Igor Munteanu.

„Eu tot sunt îngrijorat și mi-aș dori să avem tineri care să meargă în armată. Acest subiect este unul care prea mult a fost neglijat de-a lungul anilor. Aflându-ne în starea în care ne aflăm, noi suntem nevoiți să cârpim unele funcții”, a comentat Alexandru Jizdan.

Reniță, către Batrîncea: „Nu sunt expert în distrugerea hărților”

Iar deputatul PPDA Iurie Reniță a spus că „Armata Națională dispune de un contingent foarte calificat de militari, tineri ofițeri care și-au făcut studiile peste hotare”. „Profesii deficitare noi nu avem. Este efectiv o dorință de a readuce personal de altădată. E un proiect cu un vădit scop politic, nicicum militar, în interes național”, a adăugat el.

„Parcă am un deja vu. În Parlamentul trecut veneau diferiți funcționari de rang înalt, care aveau studii de veterinărie, și se expuneau asupra necesităților din Armata Națională. Apreciez ce ați spus dvs, precum că armata nu are nevoie de cadre, dar, reieșind din faptul că nu sunteți specialist, cele spuse de dvs nu prezintă adevărul”, a menționat Vasile Bolea.

„Dacă e să vorbim despre experți în militărie, care nu știu unde se află Ministerul Apărării și Armata Națională, voi veni în curând cu informații despre cine a făcut serviciul militar și ce atitudine are față de Armata Națională. Tineretul este peste tot salutabil, dar armata are nevoie de specialiști”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

Nu sunt expert în distrugerea hărților, dar, în comparație cu dvs, am adus câteva milioane de euro pentru armată, activând în alte instituții ale statului. Am contribuit la consolidarea Armatei Naționale de zeci de ori mai mult decât dvs. Terminați cu demagogiile”, a comentat Iurie Reniță.

Articolul 108

Socialiștii au oprit însă dezbaterile pe marginea proiectului și a raportului comisiei de profil, aplicând renumitul articol 108 din Regulamentul Parlamentul.

„Nu mai faceți abuz de articolul 108. Graba cu care ați adoptat proiectul vorbește despre faptul că acolo e ceva îngropat”, a spus președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

„Vă rog până la lectura a doua să dezgropați”, a menționat în replică președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Menționăm că printre autorii proiectului se numără actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Numărul total al observatorilor care vor monitoriza parlamentarele din iulie, înregistrați până-n prezent

Numărul total al observatorilor care vor monitoriza parlamentarele din iulie, înregistrați până-n prezent

Spania - Suedia, de la ora 22:00. Ibericii așteaptă un debut cu dreptul, după o săptămână complicată

Spania - Suedia, de la ora 22:00. Ibericii așteaptă un debut cu dreptul, după o săptămână complicată

Primele reacții despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare. Nagacevschi o face pe Maia Sandu responsabilă. Opinia lui Litvinenco

Primele reacții despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare. Nagacevschi o face pe Maia Sandu responsabilă. Opinia lui Litvinenco

Advertoriale
Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Cea mai premiată vinărie din Republica Moldova și-a prezentat patru vinuri noi. Ce servim vara aceasta de la Fautor (VIDEO)

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Mobiasbanca – OTP Group susține potențialul discipolilor Academiei de Fotbal „ZIMBRU – 1947”

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

Absolvenții din acest an au desemnat Victoriabank în topul celor mai buni angajatori

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
  De la 11 suntem LIVE cu Nina Cereteu, candidată a Blocului Electoral Renato Usatîi
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Unul ție, unul mie, iar unul pentru patrie. Cum se vor număra mandatele în viitorul Parlament (AUDIO)
 • DE ACASĂ: Castel Mimi vine cu un nou concept pentru această vară - Open Air Kitchen. Iată ce presupune acesta
 • Anastasia Haraz, despre Floral Soul, înverzirea spațiilor, cum să inițiezi o afacere fără investiții mari, perspectiva de creștere de până la 1.000.000 de dolari | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Victoria de la Primărie (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Momentul în care un deputat socialist spune că Igor Dodon este cel ce conduce PAS-ul (FOCUS)
 • 2
  CA reia examinarea contestațiilor privind numărul secțiilor de vot în diasporă. UPDATE. Cererea de recuzare a judecătoarei Palanciuc - admisă, iar a judecătorului Minciună - respinsă (LIVE)
 • 3
  „Vă restituim contestația pentru a fi depusă la instanță”. CEC răspunde blocului PSRM-PCRM, privind sesizarea ce vizează PAS (DOC)
 • 4
  Povestea moldoveanului care a absolvit una din cele mai renumite școli de patiserie din lume. Ce au spus colegii săi despre „Cușma lui Guguță” și plăcintele moldovenești (VIDEO)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.