Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”

Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”
Foto: Ministerul Apărării

Discuții aprinse în Parlament au avut loc pe marginea proiectului care prevede majorarea vârstei militarilor angajați prin contract. Mai mulți deputați ACUM au spus că, astfel, se propune „îmbătrânirea” armatei. De partea cealaltă, socialiștii au insistat că Armata Națională nu are nevoie de tineri, ci de specialiști.

Ce prevede proiectul

La moment actual, se permite majorarea vârstei limită de încadrare în serviciul militar prin contract, care este de 45 de ani, pe un termen de până la cinci ani, adică până la 50 de ani.

Conform acestui proiect, care a fost votat în prima lectură, se propune excluderea acestui termen de cinci ani, oferind posibilitatea conducătorului structurii militare de a majora vârsta de încadrare până la limita vârstei de aflare în serviciul militar prin contract, după cum urmează: pentru efectivul de soldați și sergenți – 50 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade inferioare și superioare – 55 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade supreme – 60 de ani.

„Gaiciuc vrea să angajeze niște generali”

Mai mulți deputați din blocul ACUM au criticat documentul. De exemplu, unii s-au arătat nedumeriți că autorii proiectului nu au argumentat necesitatea implementării acestuia.

„Când scriem un proiect, trebuie să știm foarte clar câte funcții vacante sunt, care va fi impactul. Dvs sunteți jurist, eu învățător de istorie. Dar cunosc care sunt componentele notei informative când scriem un proiect de lege”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

„Celelalte state ar vrea să afle informația care funcție e vacantă, care specialist nu e în armată. Reieșind din secretele securității, nu am dat informația. Informația care vreți să fie vociferată de la tribuna centrală reprezintă un secret al statului”, a răspuns unul dintre autori, Vasile Bolea.

„Aceste prevederi promovează corupția în armată. Nu sunt prevăzute condițiile cum comandanții de unități vor stabili mecanismul de selectare. Acest proiect creează cadrul legal pentru angajarea persoanelor din anturajul ministrului Apărării, care au ajuns la o vârstă onorabilă. Ca să nu-i plătim din buzunarul partidului, să-i plătim din buzunarul statului”, a continuat Carp.

În replică, Bolea a spus că proiectul a fost elaborat când Victor Gaiciuc era deputat PSRM, fiind numit ulterior ministru al Apărării.

„Suntem nevoiți să cârpim unele funcții”

Mai mulți deputați au insistat pe angajarea tinerilor în armată. „Se creează impresia că dl Gaiciuc vrea să angajeze niște generali, iar săracii militari să continuă să primească salarii mizere. Trebuie să deschidem drumul pentru tinerii specialiști bine pregătiți, pregătiți în RM, nu oameni pregătiți într-un alt stat, cu o altă agendă. Doar cei pregătiți de instituțiile statului suveran RM au cel mai aproape de inimă interesul RM. Să nu creăm vid pentru a angaja nu știu pe cine, dar cu salarii mari”, a declarat deputatul PAS Mihail Popșoi.

Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a spus că reprezentanții Armatei Naționale au argumentat modificarea legislației în acest sens. „Nu sunt niște funcții care ar permite încadrarea unor fantome, vorbim de funcții prevăzute”, a adăugat acesta.

„Cred că aveți o responsabilitate specială și înțelegeți foarte bine că proiectul este dăunător pentru armată. Soluția de a crește vârsta e una care împinge armata spre o altă direcție. Asta îmbătrânește armata. Armata nu este pentru pensionat”, a intervenit deputatul PPDA Igor Munteanu.

„Eu tot sunt îngrijorat și mi-aș dori să avem tineri care să meargă în armată. Acest subiect este unul care prea mult a fost neglijat de-a lungul anilor. Aflându-ne în starea în care ne aflăm, noi suntem nevoiți să cârpim unele funcții”, a comentat Alexandru Jizdan.

Reniță, către Batrîncea: „Nu sunt expert în distrugerea hărților”

Iar deputatul PPDA Iurie Reniță a spus că „Armata Națională dispune de un contingent foarte calificat de militari, tineri ofițeri care și-au făcut studiile peste hotare”. „Profesii deficitare noi nu avem. Este efectiv o dorință de a readuce personal de altădată. E un proiect cu un vădit scop politic, nicicum militar, în interes național”, a adăugat el.

„Parcă am un deja vu. În Parlamentul trecut veneau diferiți funcționari de rang înalt, care aveau studii de veterinărie, și se expuneau asupra necesităților din Armata Națională. Apreciez ce ați spus dvs, precum că armata nu are nevoie de cadre, dar, reieșind din faptul că nu sunteți specialist, cele spuse de dvs nu prezintă adevărul”, a menționat Vasile Bolea.

„Dacă e să vorbim despre experți în militărie, care nu știu unde se află Ministerul Apărării și Armata Națională, voi veni în curând cu informații despre cine a făcut serviciul militar și ce atitudine are față de Armata Națională. Tineretul este peste tot salutabil, dar armata are nevoie de specialiști”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

Nu sunt expert în distrugerea hărților, dar, în comparație cu dvs, am adus câteva milioane de euro pentru armată, activând în alte instituții ale statului. Am contribuit la consolidarea Armatei Naționale de zeci de ori mai mult decât dvs. Terminați cu demagogiile”, a comentat Iurie Reniță.

Articolul 108

Socialiștii au oprit însă dezbaterile pe marginea proiectului și a raportului comisiei de profil, aplicând renumitul articol 108 din Regulamentul Parlamentul.

„Nu mai faceți abuz de articolul 108. Graba cu care ați adoptat proiectul vorbește despre faptul că acolo e ceva îngropat”, a spus președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

„Vă rog până la lectura a doua să dezgropați”, a menționat în replică președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Menționăm că printre autorii proiectului se numără actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Vezi și aceste știri
Primăria din comuna Trușeni anunță că 11 locuitori au fost testați pozitiv cu coronavirus

Primăria din comuna Trușeni anunță că 11 locuitori au fost testați pozitiv cu coronavirus

Străzile din Milano, așa cum nu le-ai mai văzut (VIDEO)

Străzile din Milano, așa cum nu le-ai mai văzut (VIDEO)

Începând de mâine, vremea se va răci brusc și se anunță ploi slabe

Începând de mâine, vremea se va răci brusc și se anunță ploi slabe

Advertoriale
Teatrul Național „Mihai Eminescu”, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Teatrul Național „Mihai Eminescu”, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Domeniul guvernării electronice, la un click distanță. LID Moldova lansează proiectul ”5e-Gov Webinars for Moldova”

Domeniul guvernării electronice, la un click distanță. LID Moldova lansează proiectul ”5e-Gov Webinars for Moldova”

Consultanță pentru companiile mici și mijlocii, într-un proiect amplu AIM, de susținere a afacerilor pe timp de criză

Consultanță pentru companiile mici și mijlocii, într-un proiect amplu AIM, de susținere a afacerilor pe timp de criză

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un nou val de aplauze pentru eroii în halate albe! Moldovenii au creat un unison de aplauze în...
 • Costi Burlacu a lansat o piesă dedicată medicilor – eroilor din prima linie (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății, fotografiată fără mănuși și mască, la magazin. Chicu: Atacuri mârșave de la oameni mârșavi
 • 2
  Viziere gratuite pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19. Un grup de tineri din R. Moldova a dezvoltă aici ideea venită din România
 • 3
  Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei. A închiriat un hotel întreg pentru haremul său
 • 4
  Nepotul doctoriței decedate din cauza COVID-19: A fost înmormântată la marginea cimitirului, unde îi îngropau pe sinucigași
Autentificare