Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”

Majorarea vârstei militarilor angajați prin contract, subiect de dispută în Parlament: „Armata nu e pensionat”

Discuții aprinse în Parlament au avut loc pe marginea proiectului care prevede majorarea vârstei militarilor angajați prin contract. Mai mulți deputați ACUM au spus că, astfel, se propune „îmbătrânirea” armatei. De partea cealaltă, socialiștii au insistat că Armata Națională nu are nevoie de tineri, ci de specialiști.

Ce prevede proiectul

Publicitate

La moment actual, se permite majorarea vârstei limită de încadrare în serviciul militar prin contract, care este de 45 de ani, pe un termen de până la cinci ani, adică până la 50 de ani.

Conform acestui proiect, care a fost votat în prima lectură, se propune excluderea acestui termen de cinci ani, oferind posibilitatea conducătorului structurii militare de a majora vârsta de încadrare până la limita vârstei de aflare în serviciul militar prin contract, după cum urmează: pentru efectivul de soldați și sergenți – 50 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade inferioare și superioare – 55 de ani, pentru corpul de ofițeri cu grade supreme – 60 de ani.

„Gaiciuc vrea să angajeze niște generali”

Mai mulți deputați din blocul ACUM au criticat documentul. De exemplu, unii s-au arătat nedumeriți că autorii proiectului nu au argumentat necesitatea implementării acestuia.

„Când scriem un proiect, trebuie să știm foarte clar câte funcții vacante sunt, care va fi impactul. Dvs sunteți jurist, eu învățător de istorie. Dar cunosc care sunt componentele notei informative când scriem un proiect de lege”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

„Celelalte state ar vrea să afle informația care funcție e vacantă, care specialist nu e în armată. Reieșind din secretele securității, nu am dat informația. Informația care vreți să fie vociferată de la tribuna centrală reprezintă un secret al statului”, a răspuns unul dintre autori, Vasile Bolea.

„Aceste prevederi promovează corupția în armată. Nu sunt prevăzute condițiile cum comandanții de unități vor stabili mecanismul de selectare. Acest proiect creează cadrul legal pentru angajarea persoanelor din anturajul ministrului Apărării, care au ajuns la o vârstă onorabilă. Ca să nu-i plătim din buzunarul partidului, să-i plătim din buzunarul statului”, a continuat Carp.

În replică, Bolea a spus că proiectul a fost elaborat când Victor Gaiciuc era deputat PSRM, fiind numit ulterior ministru al Apărării.

„Suntem nevoiți să cârpim unele funcții”

Mai mulți deputați au insistat pe angajarea tinerilor în armată. „Se creează impresia că dl Gaiciuc vrea să angajeze niște generali, iar săracii militari să continuă să primească salarii mizere. Trebuie să deschidem drumul pentru tinerii specialiști bine pregătiți, pregătiți în RM, nu oameni pregătiți într-un alt stat, cu o altă agendă. Doar cei pregătiți de instituțiile statului suveran RM au cel mai aproape de inimă interesul RM. Să nu creăm vid pentru a angaja nu știu pe cine, dar cu salarii mari”, a declarat deputatul PAS Mihail Popșoi.

Președintele comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a spus că reprezentanții Armatei Naționale au argumentat modificarea legislației în acest sens. „Nu sunt niște funcții care ar permite încadrarea unor fantome, vorbim de funcții prevăzute”, a adăugat acesta.

„Cred că aveți o responsabilitate specială și înțelegeți foarte bine că proiectul este dăunător pentru armată. Soluția de a crește vârsta e una care împinge armata spre o altă direcție. Asta îmbătrânește armata. Armata nu este pentru pensionat”, a intervenit deputatul PPDA Igor Munteanu.

„Eu tot sunt îngrijorat și mi-aș dori să avem tineri care să meargă în armată. Acest subiect este unul care prea mult a fost neglijat de-a lungul anilor. Aflându-ne în starea în care ne aflăm, noi suntem nevoiți să cârpim unele funcții”, a comentat Alexandru Jizdan.

Reniță, către Batrîncea: „Nu sunt expert în distrugerea hărților”

Iar deputatul PPDA Iurie Reniță a spus că „Armata Națională dispune de un contingent foarte calificat de militari, tineri ofițeri care și-au făcut studiile peste hotare”. „Profesii deficitare noi nu avem. Este efectiv o dorință de a readuce personal de altădată. E un proiect cu un vădit scop politic, nicicum militar, în interes național”, a adăugat el.

„Parcă am un deja vu. În Parlamentul trecut veneau diferiți funcționari de rang înalt, care aveau studii de veterinărie, și se expuneau asupra necesităților din Armata Națională. Apreciez ce ați spus dvs, precum că armata nu are nevoie de cadre, dar, reieșind din faptul că nu sunteți specialist, cele spuse de dvs nu prezintă adevărul”, a menționat Vasile Bolea.

„Dacă e să vorbim despre experți în militărie, care nu știu unde se află Ministerul Apărării și Armata Națională, voi veni în curând cu informații despre cine a făcut serviciul militar și ce atitudine are față de Armata Națională. Tineretul este peste tot salutabil, dar armata are nevoie de specialiști”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.

Nu sunt expert în distrugerea hărților, dar, în comparație cu dvs, am adus câteva milioane de euro pentru armată, activând în alte instituții ale statului. Am contribuit la consolidarea Armatei Naționale de zeci de ori mai mult decât dvs. Terminați cu demagogiile”, a comentat Iurie Reniță.

Articolul 108

Socialiștii au oprit însă dezbaterile pe marginea proiectului și a raportului comisiei de profil, aplicând renumitul articol 108 din Regulamentul Parlamentul.

„Nu mai faceți abuz de articolul 108. Graba cu care ați adoptat proiectul vorbește despre faptul că acolo e ceva îngropat”, a spus președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

„Vă rog până la lectura a doua să dezgropați”, a menționat în replică președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Menționăm că printre autorii proiectului se numără actualul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal