Artista moldoveancă Irina Rimes a fost numită ambasadoare a Zilei Brâncuși. De ce această alegere a trezit critici

Artista moldoveancă Irina Rimes a fost numită ambasadoare a Zilei Brâncuși. De ce această alegere a trezit critici

Cântăreața din R. Moldova, Irina Rimes, a fost aleasă ambasadoare a Zilei lui Constantin Brâncuși, care va avea loc pe 19 februarie 2020, când se vor împlini 144 de ani de la nașterea artistului. Rimes a declarat, la o conferinţă de presă, că este onorată să deţină acest titlu şi că, din această ipostază, este posibil să susţină demersul prin postări online, informează libertatea.ro. Artista a spus totuși că nu știe dacă ea e „cea mai bună alegere” în acest sens.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a susținut că a apelat la Irina Rimes pentru a aduce tinerii mai aproape de cultură, iar cântăreața i-a propus ministrului, chiar în timpul conferinței, să îi invite la discuții și pe cei de la 5 Gang, pentru a atrage un public și mai tânăr decât cel pe care îl are ea, scrie culturaladuba.ro.

Întrebată cum se va implica, mai exact, Irina Rimes a spus: „Probabil o să postez despre asta. O să vorbesc cu oamenii de pe conturile mele printr-o postare”.

Publicitate

Cântăreaţa a declarat: „Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generaţii, dar mulţumesc pentru încredere. Aparent, eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm şi la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influenţă. Ca o idee, pe viitor”.

„Eu sunt mai mainstream. De mică am știut de Coloana Infinitului și m-a fascinat. Am fost la Târgu Jiu, am vizitat unele dintre lucrările domnului sculptor. (...) N-am avut mereu tangență foarte foarte mare cu cultura, cu cultura ne-contemporană pentru că am fost și eu copil, am crescut la țară. În momentul când am început să-l descopăr pe Brâncuși, m-au fascinat lucrările lui că nu reprezentau neapărat cum se numesc. Se numește Poarta Sărutului, dar parcă nu înțelegeam de ce se numește așa”, a povestit Irina Rimes.

Despre Coloana Infinitului, aceasta a zis:

„Nu știam ce reprezintă, nu înțelegeam această abordare și când am văzut Coloana Infinitului pentru prima oară am avut impresia că mă întâlnesc cu ceva care nu era din lumea mea, dar parcă mereu a fost prezent în lumea mea”.

Declarațiile Irinei Rimes și alegerea făcută de Ministerul Culturii au stârnit un val de critici și ironii la adresa cântăreței și a Ministerului Culturii.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvasile.radu.5439%2Fposts%2F1421486054677577&width=500

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvladimir.tismaneanu.1%2Fposts%2F583571025530232&width=500

Ulterior, artistul Marius Manole și jurnalistul Lucian Mîndruță i-au luat apărarea.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmarius.manole%2Fposts%2F10221682670877836&width=500

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flucian.mindruta%2Fposts%2F10216793073161153&width=500

Mai târziu, Rimes a venit și cu o reacție pe Facebook: „Nu mai citiți toate articolele care circulă pe net cu titluri din cuvinte scoase din context”. Aceasta a promis că va veni cu mai multe detalii despre evenimentul din 19 februarie.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal