
Cele mai corupte instituții ale statului, în percepția cetățenilor și a oamenilor de afaceri
Poliția, instituțiile medicale și Parlamentul sunt cele mai corupte instituții, potrivit cetățenilor simpli. În opinia oamenilor de afaceri, topul arată în felul următor: instanțele de judecată, poliția și instituțiile medicale. Asta arată datele unui studiu realizat în perioada august-septembrie 2019.
・
Rugați să nominalizeze instituțiile care, în opinia lor, sunt corupte, 36% dintre cetățeni au menționat poliția, cu 5% mai mulți decât în 2017. 31% au nominalizat instituțiile medicale, cu 3% mai puțini decât în 2017, iar 29% au spus că Parlamentul este corupt, la fel, în scădere cu 3%.
De menționat este că, față de studiul realizat în 2017, cu 11% mai puțini cetățeni au spus că partidele politice sunt corupte.
Cât ține de oamenii de afaceri, 37% au spus că instanțele de judecată sunt corupte, cu 12% mai mulți decât în 2017. A crescut cu 8% percepția gradului de corupție față de poliție (32%). Totodată, 27% dintre respondenții din mediul de afaceri au nominalizat instituțiile medicale drept corupte, cu 1% mai mult.
Mai puțini oameni de afaceri, față de 2017, au selectat Parlamentul, Guvernul și partidele politice ca instituții corupte.

„Admitem că într-o bună măsură aceste evoluții, în mod special percepția de scădere a corupției, sunt generate și de schimbarea guvernării. Datele au fost colectate când RM avea un Guvern proaspăt, Parlament proaspăt. Fără îndoială acest lucru a influențat percepția”, a declarat managerul de proiect Vasile Cantarji.
Studiul a fost realizat de CBS Research la comanda PNUD Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Cercetarea a inclus un eșantion de 1.120 de persoane din populația generală, 506 de persoane din mediul de afaceri și 606 agenți publici. Marja de eroare diferă de la +/-3% la +/-4,5%, în funcție de categoria chestionată.