
Oamenii nu raportează acte de corupție, fiindcă nu se simt protejați (STUDIU)
Opt din 10 cetățeni și 74% dintre oamenii de afaceri susțin că nu ar raporta cazuri de corupție. Majoritatea (71%) crede că nu va fi protejată în urma denunțurilor. Asta arată datele unui studiu realizat în perioada august-septembrie 2019.
・
În cadrul cercetării, mai multe persoane simple și din mediul de afaceri care au dat mită au fost întrebate de ce nu au raportat cazurile. Iată principalele motive:
- Am considerat că este inutil și că nu se va lua vreo măsură – 25% populație; 39% business
- Nu am avut dovezi – 23% populație; 15% business
- Nu există protecție pentru cei care raportează actele de corupție – 22% populație; 15% business
- Societatea nu îi încurajează pe cei care raportează actele de corupție – 15% populație; 18% business
- Mi-a fost frică să nu sufăr mai târziu pe plan personal sau profesional – 14% populație; 16% business
Întrebați ce i-ar determina să se implice în lupta cu actele de corupție, 32% dintre cetățeni au menționat siguranța că vor fi protejați de funcționarii pe care îi denunță. La fel, 32% au spus că trebuie să fie siguri că justiția din Republica Moldova este independentă. Totodată, 27% ar raporta cazuri de corupție dacă ar ști drepturile pe care le au în fața funcționarilor și obligațiile celor din urmă față de cetățeni, iar 25% au declarat că ar trebui să cunoască unde și cum se pot adresa pentru a raporta corupția.
Mediul de afaceri a fost întrebat de ce nu ar raporta cazurile de corupție. Iată cauzele invocate:
- 27% - lipsa dovezilor
- 26% - oricum nu se va lua nicio măsură
- 24% - nu există măsuri eficiente de protecție pentru avertizori.
Studiul a fost realizat de CBS Research la comanda PNUD Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Cercetarea a inclus un eșantion de 1.120 de persoane din populația generală, 506 de persoane din mediul de afaceri și 606 agenți publici. Marja de eroare diferă de la +/-3% la +/-4,5%, în funcție de categoria chestionată.