„Remarcile sexiste ale președintelui trebuie taxate”. Retorica adoptată de Dodon în ultimul vlog, criticată de experți

„Remarcile sexiste ale președintelui trebuie taxate”. Retorica adoptată de Dodon în ultimul vlog, criticată de experți

Unele dintre declarațiile pe care le-a făcut Președintele Republicii Moldova în ultima ediție a vlog-ului său conțin tentă sexistă. Cel puțin asta consideră analistul politic Dionis Cenușă. Pe pagina sa de Facebook el a făcut referire la legătura pe care a făcut-o Dodon cu Maia Sandu. Retorica președintelui, deși își propune să fie cât mai apropiată de limbajul uzual al moldovenilor, ar trebui, în viziunea experților, să fie taxată de Consiliul Egalității.

„PAS, în frunte cu Maia Sandu, și alte partide pro-UE, acceptă ideea unui pact de neagresiune și mobilizare împotriva actualului președinte. Ca reacție la acest pas, Igor Dodon o atacă pe Maia Sandu. Mai exact, el face aluzii la aspecte de gen și face remarci sexiste împotriva viitorului contracandidat, la fel cum a facut-o în 2016”, a declarat Cenușă.

Expertul este de părere că „bărbăția liderilor partidelor care vor să pacteze, la care se referă Dodon, este relaționată cu neagresiunea și cu persoana Maiei Sandu, proiectată ca „femeie”.

Publicitate

„Asemenea remarci traverseaza politicul și arată cu degetul la probleme grave ce persistă în societate - începând ca intimidarea femeii și terminând cu violența domestică. Remarcile sexiste ale Președintelui trebuie taxate de Consiliul Egalității”, a conchis Cenușă.

Solicitată de jurnaliștii Agora, și membra membra Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, a precizat că discursul președintelui coține accente sexiste:

„Nu este prima oară când Igor Dodon recurge la anumite retorici sexiste și apelează la stereotipuri pentru a comenta ceva. I se pare amuzant. Cu regret, am observat în discursurile președintelui, nu doar în acest caz că mereu recurge la stereotipuri legate de statutul unei femei. Nu este pentru prima oară când anume în direcția doamnei Sandu face glume sexiste. De asemenea, aici sunt stereotipuri legate și de comportamentul bărbaților”.

În noua ediție a vlogului său prezidențial, Igor Dodon a decis să comenteze pactul de neagresiune pe care PAS l-a propus câtorva partide de dreapta. Dodon s-a arătat nedumerit „cine e jertfa” printre partidele care discută așa-zisul pact. Mai mult, Dodon, a considerat că Maia Sandu ar fi fost respinsă de celelalte partide, iar liderii PPDA, Blocul UNIREA, PUN și PLDM nu au procedat „bărbătește”. La patru ani distanță de când a chemat-o pe Maia Sandu „la film”, Dodon a chemat-o să semneze cu el pactul de neagresiune.

Amintim că în 2016, Igor Dodon a invitat-o pe Maia Sandu la film în cadrul unei dezbateri de la TV7. Sandu nu a răspuns nici atunci, nici acum, la invitația lui Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal